Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

MTI
Az emberiség által előidézett éghajlatváltozásnak "elsöprő" szerepe volt az Észak-Amerikában, Európában és Kínában tapasztalt hőhullámokban - derült ki a World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértőinek kedden Szingapúrban közzétett tanulmányából.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az elmúlt hónapban több kontinens is hőhullámoktól szenvedett, sok helyütt erdőtüzek és vízhiány is súlyosbította a helyzetet. A tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás és globális felmelegedés nélkül a fentebb is említett események "rendkívül ritkák" lennének.

Az Európában és Észak-Amerikában mért hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lennének az éghajlatváltozás hatásai nélkül. Kínában ötvenszer akkora volt az esélye a júliusi hőhullámoknak, mint korábban

- magyarázta a tanulmány eredményeit Izzidine Pinto, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója a WWA sajtótájékoztatóján.

A WWA kutatásában rámutattak, hogy az egyre növekvő üvegházhatás miatt az európai hőhullámok 2,5 Celsius-fokkal melegebbek voltak, mint lettek volna a klímaváltozás nélkül. Észak-Amerikában kettő, Kínában egy fokkal volt így magasabb a hőhullámok okozta hőmérséklet. Mint írják, a szélsőséges intenzitású hőhullámok öt-, de akár kétévente is visszatérhetnek, amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás a bolygón, és a globális átlaghőmérséklet két fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A jelenlegi állás szerint több mint 1,1 fokkal nőtt a hőmérséklet.

Friederike Otto, a londoni Grantham Institute for Climate Change kutatója kijelentette:

Ameddig nem fogjuk vissza a károsanyag-kibocsátást, egyre több és több ilyen szélsőséges időjárási jelenséget láthatunk majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?