Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

MTI
Az emberiség által előidézett éghajlatváltozásnak "elsöprő" szerepe volt az Észak-Amerikában, Európában és Kínában tapasztalt hőhullámokban - derült ki a World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértőinek kedden Szingapúrban közzétett tanulmányából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hónapban több kontinens is hőhullámoktól szenvedett, sok helyütt erdőtüzek és vízhiány is súlyosbította a helyzetet. A tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás és globális felmelegedés nélkül a fentebb is említett események "rendkívül ritkák" lennének.

Az Európában és Észak-Amerikában mért hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lennének az éghajlatváltozás hatásai nélkül. Kínában ötvenszer akkora volt az esélye a júliusi hőhullámoknak, mint korábban

- magyarázta a tanulmány eredményeit Izzidine Pinto, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója a WWA sajtótájékoztatóján.

A WWA kutatásában rámutattak, hogy az egyre növekvő üvegházhatás miatt az európai hőhullámok 2,5 Celsius-fokkal melegebbek voltak, mint lettek volna a klímaváltozás nélkül. Észak-Amerikában kettő, Kínában egy fokkal volt így magasabb a hőhullámok okozta hőmérséklet. Mint írják, a szélsőséges intenzitású hőhullámok öt-, de akár kétévente is visszatérhetnek, amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás a bolygón, és a globális átlaghőmérséklet két fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A jelenlegi állás szerint több mint 1,1 fokkal nőtt a hőmérséklet.

Friederike Otto, a londoni Grantham Institute for Climate Change kutatója kijelentette:

Ameddig nem fogjuk vissza a károsanyag-kibocsátást, egyre több és több ilyen szélsőséges időjárási jelenséget láthatunk majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?