Megvan, mikor éri el a Föld népessége a 8 milliárdot: hamarabb, mint gondolnád

Megvan, mikor éri el a Föld népessége a 8 milliárdot: hamarabb, mint gondolnád

MTI
A Föld népessége november közepén eléri a nyolcmilliárdot az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) számításai szerint. Még soha nem élt ilyen sok ember a bolygón, de szakértők szerint a rekordmagas szám önmagában nem ad okot aggodalomra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár gyakorlatilag lehetetlen pontosan áttekinteni, hogy egy nap alatt hány százezer ember születik és hal meg, az UNFPA november 15-ét jelölte ki annak a napnak, amelyen a világ népessége átlépi majd a nyolcmilliárdot. Jelenlegi ismereteink szerint a Homo sapiens mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Az utóbbi évezredekben a népesség folyamatosan növekedett eltekintve a nagyobb világjárványok időszakaitól. A várható élettartam emelkedésével a görbe az 1700-as évektől kezdett látványosan meredekebben emelkedni, és a világ népessége röviddel 1800 után átlépte az első milliárdot. Az 1928-ban elért kétmilliárd és a közelgő nyolcmilliárd közötti népességrobbanáshoz már kevesebb mint száz év elég volt.

Natalia Kanem, az UNFPA vezetője szerint számos pozitív oldala van annak, hogy ma már nyolcmilliárdan élünk bolygónkon, amit ő jelentős mérföldkőnek tart az emberiség történetében. Ez annak az eredménye, hogy hosszabb lett az emberek várható élettartama, alacsonyabb a csecsemőhalandóság, sokkal kevesebb nő hal bele a szülésbe, és az egészségügyi rendszerek jelentősen hatékonyabbak, mint régen - sorolta. Az UNFPA vezetője leszögezte: indokolatlan attól tartani, hogy a világ népességének száma túl magas lenne. Túlnépesedés nem okozhat gondot a Földön, mert az ENSZ becslései szerint elegendő erőforrás áll rendelkezésre, minden azon múlik, hogy azokat megfelelően és igazságosan osztják-e szét.

Sok szakértő szerint nem jó az a kérdésfeltevés, hogy vajon túl sokan élünk-e a Földön. Joel Cohen, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy még ha matematikailag elegendő élelmiszer is áll rendelkezésre a Földön nyolcmilliárd embernek, 800 millióan krónikusan alultápláltak a bolygón. Tehát azzal foglalkozni, hogy "túl magas" szám a nyolcmilliárd, az valójában elszakadás a valódi problémáktól, amelyek az emberiség jóllétét befolyásolják. Sokkal inkább az emberiség viselkedése van hatással a bolygónkra, mintsem a népességünk száma - hangsúlyozta Jennifer Sciubba, a Wilson Center kutatója.

Lustaság részünkről és kifejezetten káros, ha továbbra is a túlnépesedéssel foglalkozunk

- mondta, kiemelve, milyen nagy veszélyt rejt az, hogy a gazdagabb országok - ahelyett, hogy saját életmódjukon változtatnának - visszadobják a problémát a fejlődő országoknak, ahol a demográfiai növekedés történik.

A Global Footprint Network kutatóintézet és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ha a Földön minden egyes ember úgy élne, mint egy átlagember Indiában, akkor az emberiségnek elegendő lenne a bolygó 0,8 százaléka is, míg ha mindenki úgy élne, mint egy átlagos amerikai, akkor a Föld bolygó erőforrásainak ötszöröse sem lenne elegendő. Az ENSZ számításai szerint a világ népessége tovább fog nőni: 2050-re várhatóan 9,7 milliárdan leszünk. Az emelkedés 2080 után állhat meg, akkor nagyjából 10,4 milliárd ember élhet majd a Földön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?