Elképesztő, mit találtak a kutatók Magyarországon: ilyen 130 éve nem volt

Elképesztő, mit találtak a kutatók Magyarországon: ilyen 130 éve nem volt

agrarszektor.hu
A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI), valamint a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársai közös kutatásaik során egy olyan levélbolhafajt fedeztek fel, amelyet hazánkban utoljára az 1880-as évek végén figyeltek meg. Eredményükről a nemzetközileg magasan jegyzett Ecologica Montenegrina tudományos folyóiratban jelent meg egy rövid közlemény. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A levélbolhák (Psylloidea) a rovarok egy fontos, gazdasági jelentőséggel bíró csoportja, amelynek számos komoly károkat okozó faj is a tagja. Azonban nemcsak a növényvédelmi szempontból figyelmet igénylő fajok tartoznak ide, hanem több ritka faj is. A kutatók számos olyan fajról tudnak, amelyeket utoljára a világhírű hemipterológus, Horváth Géza látott és gyűjtött hazánkban. Ilyen a most előkerült szipókás rovarfaj, a Livilla radiata is, amelynek utolsó hazai egyedeit 1888-ban látták az ország több pontján - olvasható a HUN-REN közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt több mint 130 évben nem került elő egyetlen példánya sem Magyarországon, pedig jellegzetes szárnymintázata alapján a könnyebben felismerhető levélbolhák közé tartozik. Tápláléka a pillangós (Fabaceae) növényekhez köti, különböző zanót (Cytisus) fajokon fordul elő, illetve található meg. Most is egy zanótról került elő Lovasberény közelében. A Livilla radiata a nemzetközi irodalom alapján veszélyeztetett, hazai állományairól nincsenek információk.  Az új előfordulás miatt a kutatók összegezték a hazai pillangós növényeken élő levélbolhákat, amelyek egyik felét a hasonlóan ritka, őshonos fajok adják, míg a másik felét a nagy egyedszámban jelen levő idegenhonos inváziós fajok, amelyek a pillangós dísznövények jelentős kártevői. 

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?