Elképesztő, mit találtak a kutatók Magyarországon: ilyen 130 éve nem volt

Elképesztő, mit találtak a kutatók Magyarországon: ilyen 130 éve nem volt

agrarszektor.hu
A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI), valamint a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársai közös kutatásaik során egy olyan levélbolhafajt fedeztek fel, amelyet hazánkban utoljára az 1880-as évek végén figyeltek meg. Eredményükről a nemzetközileg magasan jegyzett Ecologica Montenegrina tudományos folyóiratban jelent meg egy rövid közlemény. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A levélbolhák (Psylloidea) a rovarok egy fontos, gazdasági jelentőséggel bíró csoportja, amelynek számos komoly károkat okozó faj is a tagja. Azonban nemcsak a növényvédelmi szempontból figyelmet igénylő fajok tartoznak ide, hanem több ritka faj is. A kutatók számos olyan fajról tudnak, amelyeket utoljára a világhírű hemipterológus, Horváth Géza látott és gyűjtött hazánkban. Ilyen a most előkerült szipókás rovarfaj, a Livilla radiata is, amelynek utolsó hazai egyedeit 1888-ban látták az ország több pontján - olvasható a HUN-REN közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt több mint 130 évben nem került elő egyetlen példánya sem Magyarországon, pedig jellegzetes szárnymintázata alapján a könnyebben felismerhető levélbolhák közé tartozik. Tápláléka a pillangós (Fabaceae) növényekhez köti, különböző zanót (Cytisus) fajokon fordul elő, illetve található meg. Most is egy zanótról került elő Lovasberény közelében. A Livilla radiata a nemzetközi irodalom alapján veszélyeztetett, hazai állományairól nincsenek információk.  Az új előfordulás miatt a kutatók összegezték a hazai pillangós növényeken élő levélbolhákat, amelyek egyik felét a hasonlóan ritka, őshonos fajok adják, míg a másik felét a nagy egyedszámban jelen levő idegenhonos inváziós fajok, amelyek a pillangós dísznövények jelentős kártevői. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?