Elképesztő, ami a Dunában zajlik: őrület, mit találtak a magyar kutatók

Elképesztő, ami a Dunában zajlik: őrület, mit találtak a magyar kutatók

agrarszektor.hu
A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) munkatársai az élőhelyi specializáció, valamint a térbeli és környezeti változékonyság szerepét vizsgálták a halközösségek diverzitási mintázatának alakulásában a Duna két árterében. Az eredmények szerint a teljes fajszám és az élőhely-specialista halfajok száma az élőhelyek és a főmeder hidrológiai összekapcsoltságának mértékével növekszik, míg az élőhelyi szempontból kevésbé igényes fajok esetében ez az összefüggés kevésbé szoros. A kutatásról szóló tanulmány a közelmúltban jelent meg a PLOS One folyóiratban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az árterek élőlényközösségeinek sokféleségét és szerveződését számos tényező befolyásolja, melyek szerepéről hiányos ismeretekkel rendelkezünk. A HUN-REN BLKI kutatói a Duna két árterében két különböző időpontban vizsgálták a halközösségek sokféleségét meghatározó faktorok jelentőségét. Kimutatták, hogy a teljes fajszám és az élőhely-specialista halfajok száma növekszik az élőhelyek és a főmeder (Duna) hidrológiai összekapcsoltságának mértékével, míg az élőhelyi szempontból kevésbé igényes fajok esetében ez az összefüggés kevésbé szoros. A halközösségek fajszámát hatékonyabban lehetett előre jelezni az élőhelyi és térbeli változók által, mint a fajösszetétel élőhelyek szerinti változatossága alapján. Ugyanakkor az egyes magyarázó változók jelentősége nagymértékben eltérő volt a két ártér és a két mintavételi időpont esetében - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?