Az ukrán miniszterelnök megnyitná a földpiacot

agrarszektor.hu
A termőföld vásárlása, sok más országhoz hasonlóan Ukrajnában is korlátozott a külföldiek számára. Adásvételére moratórium van, melynek hatályát a törvényhozás 2010. január 1-ről, 2012-re tolta ki. A a mezőgazdasági földek adás-vételére vonatkozó moratórium meghosszabbítását akkor azzal indokolták, hogy még hiányzott az állami kataszteri és a földpiaci törvény elfogadás, csakúgy mint a földterületek minőségével kapcsolatos hiteles információk és a mezőgazdasági területek értékbecslése.

Az ukrán miniszterelnök azonban mostanra másként látja a helyzetet: szerinte a mezőgazdasági produktivitás feltornászásához elengedhetetlen, hogy a termőföld piacot megnyissák a külföldiek előtt. Mykola Azarov szerint ugyanis a külföldiek korlátozott tulajdonosi jogai, és a túlzott bürokrácia tehet arról, hogy az egykor Szovjetunió "kenyereskosaraként" számon tartott ország ma már szinte minden élelmiszert importból szerez be - nyilatkozta a miniszterelnök Interfax-Ukraine nevű hírügynökségnek.

Véleménye szerint ugyanis azért nem történnek meg a szükséges beruházások az ukrán mezőgazdaságban, mert a föld használói addig nem érdekeltek a fejlesztésekben, amíg nem a saját tulajdonukról van szó.

A jelenlegi törvények szerint külföldiek haszonbérleti szerződést köthetnek termőföldre, melynek leghosszabb időtartama 50 év. Így akár 50-200 hektáros, egymáshoz közel elhelyezkedő földek is megszerezhetők, a művelés megkönnyítése érdekében. Ugyanakkor ezeket a földekre nem vehetnek fel jelzáloghitelt, így nem tudnak forrást szerezni beruházásaikhoz.

A miniszterelnök által javasolt reformok leghamarabb a moratórium lejárata után, 2012-ben léphetnének életbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03