2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Az ukrán miniszterelnök megnyitná a földpiacot

agrarszektor.hu
A termőföld vásárlása, sok más országhoz hasonlóan Ukrajnában is korlátozott a külföldiek számára. Adásvételére moratórium van, melynek hatályát a törvényhozás 2010. január 1-ről, 2012-re tolta ki. A a mezőgazdasági földek adás-vételére vonatkozó moratórium meghosszabbítását akkor azzal indokolták, hogy még hiányzott az állami kataszteri és a földpiaci törvény elfogadás, csakúgy mint a földterületek minőségével kapcsolatos hiteles információk és a mezőgazdasági területek értékbecslése.

Az ukrán miniszterelnök azonban mostanra másként látja a helyzetet: szerinte a mezőgazdasági produktivitás feltornászásához elengedhetetlen, hogy a termőföld piacot megnyissák a külföldiek előtt. Mykola Azarov szerint ugyanis a külföldiek korlátozott tulajdonosi jogai, és a túlzott bürokrácia tehet arról, hogy az egykor Szovjetunió "kenyereskosaraként" számon tartott ország ma már szinte minden élelmiszert importból szerez be - nyilatkozta a miniszterelnök Interfax-Ukraine nevű hírügynökségnek.

Véleménye szerint ugyanis azért nem történnek meg a szükséges beruházások az ukrán mezőgazdaságban, mert a föld használói addig nem érdekeltek a fejlesztésekben, amíg nem a saját tulajdonukról van szó.

A jelenlegi törvények szerint külföldiek haszonbérleti szerződést köthetnek termőföldre, melynek leghosszabb időtartama 50 év. Így akár 50-200 hektáros, egymáshoz közel elhelyezkedő földek is megszerezhetők, a művelés megkönnyítése érdekében. Ugyanakkor ezeket a földekre nem vehetnek fel jelzáloghitelt, így nem tudnak forrást szerezni beruházásaikhoz.

A miniszterelnök által javasolt reformok leghamarabb a moratórium lejárata után, 2012-ben léphetnének életbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06