Kasszasiker lesz az ukrán repce!

Agrárszektor
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb becslése szerint Európa idén elveszítheti világelső helyét a repcetermelésben. A várhatóan 13 százalékos termeléscsökkenés éppen elég ahhoz, hogy Kanada átvegye a number one szerepet. Az uniós kiesést azonban nem innen, hanem Ukrajnából tudjuk majd pótolni, ahol a repce várhatóan a szezon sikernövénye lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) enyhén módosította janári előrejelzését a repce és a kanola 2019/20-as termését illetően. A korábbi globális 35,6 millió hektárt 35,8 millió hektárra javították.

Európán belül azonban továbbra sem jók a kilátások: még mindig 13 százalékkal kisebb a repce termőterülete az előző évinél, ami azt jelenti, hogy a 2006/2007-ben regisztrált szintre süllyed.
Repce telelés után

A területcsökkenés oka  a vetés idején uralkodó aszályos időjárás, majd a gyenge kelést követő rossz telelés. Különösen Franciaországban és Németországban mondtak le a gazdák az olajos növény elvetéséről, illtve kényszerültek a heterogén táblák kitárcsázására. Ezzel szemben Oroszországban és Ukrajnában 14, illetve 28 százalékkal bővült  a repce termőterülete az előző szezonhoz képest. Az ukrán termésre az EU eddig is nagyban számított, most pedig különösen szüksége lesz rá.

Ukrajnában a repcetermelés viszonylag újkeletű és nem túl népszerű tevékenység, mivel a tél kritikus időszak a növény életében, emiatt a kontinentális éghajlaton kevés sikerélményt adott a gazdáknak. Hogy a repce jelentősségét helyén kezeljük, íme néhány adat:

  • az ország 60-66 millió tonna gabaonafélét termel meg évente, amiből bő 40 milliót exportál (ez gyakorlatilag fele részben búza és kukorica);
  • napraforgóolajból a világ első számú exportőrének számít Ukrajna, évente 18-19 millió tonnát gyárt, amiből 3.5 milliót külföldön ad el;
  • szójából 3,5-4 millió tonnát állít elő, ennek felét exportra szánja;
  • a harmadik olajos mag, a repce csak 2,2 millió tonna körüli termésmennyiséget hozott eddig az országban, amit 86 százalékban a külpiacon (Európában) adtak el.
Kanadai kanola (repce)

Vagyis egy nem túl nagy kultúráról van szó, aminek a termőterülete még növekedhet - ha a piaci viszonyok ezt indokolják. Európa vszont a világ legnagyobb repcetermelője (és felhasználója is), évente több mint 20 millió tonna repcemagot takarít be. Ez azonban nem szokta fedezni az igényeit, így rendszeresen importra szorul a biodízel alapanyagát adó növényből. Idén a 13 százalékos terméscsökkenés azt jelenti, hogy Európa elveszítheti világelső helyét a repcetermelésben. A globálisan második legnagyobb termelő, Kanada ugyanis cc. 18 millió tonnás terméseket szokott produkálni, ami idén még több is lehet, mivel a növény termőterülete kis mértékben bővült. Mindent összevetve az unióban várható terméscsökkenést a többi ország ellensúlyozni tudja. Ami pedig Ukrajnát illeti:

az idei tél kifejezetten enyhe volt, így  igazi "kasszasikernek"  igérkezik a jó pénzért eladható és várhatóan rekordmennyiségű repce.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03