Elkezdődött a földtörvény vitája a parlamentben

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor vitaindító expozéjában úgy fogalmazott: 1100 éves vitának vet véget a földtörvény. A vita első napján nem közeledtek az álláspontok, a legutóbb benyújtott területi korlátról szóló javaslatot továbbra is elégtelennek tartják a törvénytervezet kritikusai.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor szerint a jogszabály biztosítja majd, hogy a jövőben csak magyar földművesek vehessenek és magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet. Elmondása szerint eleve kizárásra kerülnek majd a spekulánsok és a már jelentékeny földterülettel rendelkező nagybirtokosok is. A Fidesz vezérszónoka, Font Sándor osztotta a vidékfejlesztési miniszter véleményét, szerinte a jogszabály biztosítja a magyar agrárium jelenleginél nagyobb növekedési pályára állítását. Véleménye szerint nem igaz, hogy az állattenyésztést véglegesen tönkretennék a méretbeli korlátozások.

Mesterházy Attila és az MSZP szerint messze nem olyan idilli a helyzet, mint ahogyan azt a nagyobbik kormánypárt szónokai leírták. Elismerte, hogy új törvényre szükség van, ugyanakkor a jelenlegi tervezet több ponton is aggályosnak tartja. Üdvözli a külföldiek, illetve a spekulánsok földszerzésének meggátolására való törekvést, ugyanakkor ezt nem látja garantáltnak a törvényben, mely egy 20-30 évvel ezelőtti modellt vesz alapul, és nem veszi figyelembe az azóta eltelt változásokat. Véleménye szerint a földmoratórium lejártával 2 millió földtulajdonos tulajdona értékelődik le, a földszerzésre jogosultak köre pedig elképesztő mértékben, mintegy 10 ezer főre szűkül le. Felhívta rá a figyelmet, hogy a már itt gazdálkodó külföldiek földszerzését semmi nem gátolja majd, a javaslatot pedig az "éhes fideszes klientúra számára történő kedvezményes földosztásnak" minősítette, mely rengeteg kis- és középvállalkozást sodor veszélybe, s mely nem segít a fiatal gazdálkodók helyzetén sem.

Varga Géza, a Jobbik első felszólalója szerint a törvény "nem egyenes és nem őszinte, mert érezhetően a kettős megfelelés béklyójában feszeng a jogalkotó." Párttársa, Magyar Zoltán ennél is tovább ment, szerinte a javaslat köszönőviszonyban sincs a korábbi fideszes kijelentésekkel, süt róla a Brüsszel felé történő megfelelés vágya, legnagyobb problémája pedig, hogy megtartaná a nagybirtokok további növelését lehetővé tévő kiskapukat. Ennek megfelelően pártja nevében annak azonnali visszavonását követelte.

Szabó Rebeka LMP-s képviselő finomabban fogalmazott, szerinte legjobb esetben is csak félmegoldásként fogható fel jelen formájában a törvényjavaslat, elfogadása a földből élők tartós leszakadását eredményezheti. A politikus szerint nem lehet kizárólag az árutermelés számai alapján értékelni a földművelés hatékonyságát, a birtokpolitikának ugyanis a környezet- és tájgazdálkodás érdekeit is képviselnie kell. A közcélokat szerinte a minél több életképes kis- és középbirtok léte szolgálja legjobban, az esély viszont jelen javaslat tükrében elúszni látszik, mivel az nem gátolja meg kellő mértékben a birtokkoncentráció fokozódását és az agrárium leszakadását. A politikus véleménye szerint csak látszólag segíti a törvény a kis- és közepes családi gazdálkodások megerősítését, miközben olyan kiskapukat tartalmaz, mely eltűri a többezer hektáron gazdálkodó társas vállalkozások meglétét. Azt sem érti milyen elgondolás alapján lehet növényi kultúrától független birtokmaximumot megállapítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?