Meddig lehet földet venni? - Megmondja a VM

Jövő február 28-ig ki kell függeszteni a földvételi ajánlatokat. Az mehet biztosra, aki február 15-ig dönt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jövő év február 28-ig ki kell függeszteni a földvételi ajánlatokat az illetékes polgármesteri hivatalokban, ha a hazai pénzügyi befektetők még ki akarják használni a jelenleg hatályos földtörvény maximum 300 hektáros földvásárlási lehetőségét. A nyáron elfogadott új földforgalmi törvény a földek zöménél már csak egy hektár megvételét enged majd meg, ha a közzétételek később jelennek meg. Szakértők szerint azonban érdemes időt szánni az okiratok elkészítésére és postázására, illetve figyelembe kell venni az önkormányzatok ügyfélfogadási rendjét és a jegyzők közzétételi határidejét is, ezért legkésőbb 2014. február 15-ig meg kell hozni a földvásárlási döntéseket ahhoz, hogy a belföldi természetes személyek nagy biztonsággal a mai földtörvény szerint vehessenek termőterületeket.

A jövő év május elsején lép hatályba a nyáron elfogadott új földforgalmi törvény azon rendelkezése, amely szerint földművesnek nem minősülő belföldi természetes személyek - pénzügyi befektetők - már csak legfeljebb egy hektár termőföldet vásárolhatnak Magyarországon - közölte az agrarszektor.hu-val jogi álláspontját a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A földforgalmi törvény értelmezését ma a földpiaci szereplők körében nehezíti, hogy a jogszabály különböző passzusai összesen négy fázisban - 2013. december 15-én, illetve a jövő év január elsején, március elsején és május elsején - lépnek életbe.

A 2014. május elsejei időpont azt is jelenti, hogy akkortól megszűnik a külföldiek itteni földvásárlásait tiltó magyar moratórium, amelyet a 2004-es uniós csatlakozáskor vezettünk be. Jövő májustól meg kell engedni az uniós állampolgárok magyarországi földvásárlásait, amelynek nagyságát a földforgalmi törvény egy hektárban maximálja. Mivel azonban már nem lehet majd különbséget tenni a hazai és az uniós állampolgárok földszerzési szabályozása között, a belföldi természetes személyek földvételi lehetőségei is egy hektárra szűkülnek. Ez drasztikus változás lesz a mai hatályos, 1994-ben elfogadott földtörvény előírásaihoz képest, amelyek még egy-egy hazai természetes személynek legfeljebb 300 hektár megvásárlását engedik meg.

Ugyanakkor elsődlegesen mégsem a jövő év május elsejei időpont az irányadó abban, hogy a pénzügyi befektetők meddig vehetnek termőterületeket a jelenlegi szabályozás szerint. Bár alapesetben - egyértelműsítette a VM - főszabályként az ingatlan-nyilvántartási törvényt és annak végrehajtási rendeletét kell alkalmazni, amelyek azt rögzítik, hogy "a beadványokat az iktatószámok sorrendjében, az ingatlanügyi hatósághoz történő előterjesztésük időpontjában hatályos jogszabályok szerint kell elintézni".

Ennek értelmében az új földforgalmi törvény tulajdonszerzési rendelkezéseinek hatályba lépéséig - vagyis 2014. május 1-ig - a földhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződéseket a 2014. április 30-i szabályok szerint kellene elbírálni, vagyis addig a jelenlegi földtörvény maximum 300 hektáros földvásárlási korlátját kellene alkalmazni. Ha azonban az adásvételeknél elővásárlási jog is fenn áll, a VM tájékoztatása szerint a földforgalmi törvény egy másik rendelkezését kell figyelembe venni, amely azt mondja ki, hogy "az elővásárlási jog gyakorlása céljából 2014. február 28-ig közölt (közzétett) vételi ajánlatokra a közlés időpontjában hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni". Tehát elővásárlási jog esetén - amely a legtöbb földadásvételnél felmerülhet - a 300 hektáros földvásárlási lehetőség csak akkor használható ki, ha a vételi ajánlatokat legkésőbb február 28-ig a polgármesteri hivatalokban kifüggesztik.

E rendelkezés oka, hogy a hatályos szabályozás szerint az elővásárlásra jogosultak 60 napon belül tehetnek elfogadó nyilatkozatot a hirdetményi úton közölt vételi ajánlatokra. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy ha például a vevő a tulajdonjogának bejegyzése iránti kérelmét 2014. május 3-án nyújtja be a földhivatalhoz, de a vételi ajánlatot a polgármesteri hivatalnál február 27-én kifüggesztették, a földhivatalnak a kérelmet a benyújtás időpontjában nem a földforgalmi törvény, hanem a 300 hektáros vételi maximumot lehetővé tevő, ma hatályos földtörvény szerint kell elintéznie. Más oldalról viszont az is nyilvánvaló, hogy a február 28-a után kifüggesztett vételi ajánlatoknál már az új földforgalmi törvény "egyhektáros" korlátozása lesz az irányadó, ha az elővásárlási jog gyakorlása felmerül.

Szakértők szerint azonban a pénzügyi befektetőknek másra is érdemes figyelniük, ha még a mai szisztéma szerint akarnának földeket venni. Mivel a jegyzőknek nyolc napjuk van a beérkezett vételi ajánlatok közzétételére, a felek által aláírt vételi ajánlatot legkésőbb 2014. február 20-ig érdemes eljuttatni az illetékes jegyzőhöz. Ugyanakkor az egyes önkormányzatok ügyfélfogadási rendje, illetve az okiratok elkészítése és postázása további időt vehet igénybe, ezért a földvétellel kapcsolatos döntéseket és megállapodásokat legkésőbb 2014. február 15-ig kellene meghozni ahhoz, hogy a vevők még nagy biztonsággal a mai földtörvény előírásai szerint juthassanak termőterületekhez - állapították meg földpiaci szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?