Brüsszelig szaladtak az osztrák parasztok félelmükben

MTI
Újabb frontot nyitnának ellenünk a sógorék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kurier című osztrák napilap szerint Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az Európai Unió belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (a magyar szóhasználatban zsebszerződések) vonatkozó rendelkezései ügyében.

Az osztrák miniszter csütörtökön Bécsben tárgyalt az EU-biztossal, és azt kérte tőle, az unió vizsgálja meg a magyar jogszabályt ezekre a szerződésekre vonatkozóan.

A magyar-osztrák földvita hátteréről az "Így trükköznek az osztrákok a magyar földeken" című cikkünkben, IDE kattintva, olvashat részletesebben.

Az APA osztrák hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy hány osztrák gazdát érint a törvény, osztrák hivatalos adatok szerint mintegy 200 osztrák földműves összesen 200 ezer hektáron gazdálkodik Magyarországon. Ők a meghatározott időszakra vagy élethossziglanra szóló haszonélvezeti szerződések költségeit előre kifizették, de az új földtörvény értelmében 2014. május 1-jétől kártérítés nélkül elvesztik haszonélvezeti jogaikat.

Rupprechter szerint egy törvénymódosítás okoz gondot, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték. A miniszter szerint a magyar eljárás ellentmond az EU-jognak. Mivel magyar kollégája, Fazekas Sándor nem hajlandó tárgyalni vele az ügyről, kénytelen az Európai Bizottság segítségét kérni - olvasható a Kurierban.

Kapcsolódó cikkeink:
Egyre többen állnak be Fazekas hadseregébe
Álságosságig fajult a magyar-osztrák földvita

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02