Hatalmas pazarlás aszály idején: a terület 4 százaléka nyelte el az öntözővíz harmadát

agrarszektor.hu
A vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek és egyéni gazdálkodók 71,7%-a öntözött az aszályos 2018-ban a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet öntözési statisztikái szerint. Mint kiderült, a terület 4 százalékán még mindig árasztásos öntözés folyik.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A vízjogilag engedélyezett öntözhető területek nagysága közel 130 ezer hektár volt, melynek több mint négyötöde az Alföldön található [Kiemelten: Jász-Nagykun-Szolnok (26 ezer ha) és Békés megyében (30 ezer ha)]. Az engedélyezett éves vízmennyiség pedig összesen 230 millió köbméter volt. A gazdálkodók több mint 70%-a öntözött a 2018-as évben - derült ki a NAIK AKI öntözési jelentéséből.

Az összesen közel 90 ezer hektáron 119 millió köbméter vizet öntöztek ki a gazdálkodók. A megöntözött terület és a kiöntözött víz több mint 80%-a az Alföldet érinti. 92%-ban felszíni, 7,5%-ban felszín alatti és 0,5%-át partiszűrésű víztestből fedezték a növények igényét - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapja.

A kiadagolás és felhasznált víz aránya a következők szerint alakult:

  • 63% esőztető lineárral - a felhasznált víz fele
  • 17% esőztető csévélődobbal - a felhasznált víz egytizede
  • 10% esőztető körforgóval - a felhasznált víz 8%-a;
  • 5% mikroöntözéssel - a felhasznált víz 2%-a;
  • 4% felületi, árasztó öntözéssel - a felhasznált víz 29%-a.

A terület és vízmennyiség arányainak összevetése jól érzékeltweti, hogy mennyire pazarló az árasztásos öntözés a csepegtető rendszerekhez képest.

A terület 4 százalékán csaknem a felhasznált víz harmadát folyatták el!

További részletek a NAIK AKI öntözésjelentésben (PDF).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?