Mészáros Lőrinc Romániában terjeszkedik: Itt a következő 1300 hektár!

agrarszektor.hu
Mészáros Lőrinc idehaza már lekörözte az eddigi legnagyobb földbirtokost, Csányi Sándort, most pedig a szomszédos országban kezdett földvásárlásba. A Talentis Agro Zrt. ugyanis nemrég tulajdonosa lett 1290 hektárnyi földnek Romániában - értesült a 24.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mészáros-csoport agrárérdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix. A holding mérlegbeszámolója alapján tudható, hogy a cég 100 százalékos tulajdonosa a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett Farmland Development Srl-nek. A 24.hu értesülései szerint a romániai közlönyben január 29-én jelent meg, hogy

a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a holland tulajdon lévő, csaknem 1300 hektárral rendelkező Farmland Development Srl-t.
Orbán Viktor mniszterelnök, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc üzletemberek és Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, illetve Mészáros Beatrix (Fotó:MTI Koszticsák Szilárd)

Az ügylet lebonyolításában a Talentis Agrót a holdingcég vezérigazgatója, Csák Gyula képviselte. Az eladó a Farmland Development egyetlen tulajdonosa, a Van Den Heerik Agricola volt, amelyet 2006-ban alapított a holland illetőségű Hendrik Van Den Heerik és Huibers Van Den Heerik Neeltje Jacoba. A Farmlandot a hollandok 2015-ben alapították, de az elmúlt éveket vagy veszteséggel, vagy minimális profittal zárta. A földvásárlás pusztán beruházás volt a tulajdonsok életében.

A Farmland néhány év alatt szedte össze a több mint ezer hektárt. A 24.hu arra célozgat, hogy talán magyarországi megbízást kaptak erre, amit a  földek elhelyezkedéséből vezetnek le. Ha strómanként léptek az ügyletbe, akkor a Talentis Agro ügyesen manőverezett, hiszen egy holland vásárló nem szúr szemet Romániában, földvásárláson kapott magyar céget viszont a média és a román politikusok egyaránt szétcincálnának - írják indokként.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

2014-ben, amikor Magyarország szigorított a földszerzés szabályain, Románia lazított rajta. Az EU-tagállamok, az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai, cégei szabadon vásárolhatnak termőföldet, erdőt. Egyetlen feltétel, hogy az eladó a helyi polgármesteri hivatalnál 30 napig hirdesse értékesítési szándékát, mert a román állampolgároknak, az értékesítendő föld társtulajdonosának, a szomszédos termőföld tulajdonosának és az államnak elővásárlási joga van. Mennyiségi megkötés nincs. Más országok állampolgárainak a legegyszerűbb, ha céget alapítanak, és a vállalkozáson keresztül vásárolnak. A becslések szerint Románia 13,3 millió hektárnyi termőföldjéből 5,5 millió - azaz a terület 41 százaléka - külföldiek tulajdonában van, sorolja a portál.

Ma az átlagos hektárár az említett Bihar megyében 8000-11000 euró között mozog. Mészáros Lőrinc átlagosan 6500 eurót költött egy hektárra, így a trazakció már pusztán befektetési szempontból is kitűnő, de a Talentis Agro vélhetően nem adja el a megszerzett területeket, hanem gazdálkodni fog rajta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03