Vészjósló jelentés: évről évre egyre több folyóból tűnik el a víz Magyarországon

Vészjósló jelentés: évről évre egyre több folyóból tűnik el a víz Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre több olyan folyó akad Magyarországon, amely az év egy szakaszában teljesen kiszárad, ami a szikes tavak esetében egy viszonylag természetes folyamat, mostanra azonban már ennél többről van szó. A magyar kutatók korábban már felhívták arra a figyelmet, hogy a Duna-Tisza közén például a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Többszörösére nőtt azoknak a folyóknak a száma Magyarországon, melyek az év egy szakaszában teljesen kiszáradnak - tájékoztatta a HVG-t Lukács Balázs András, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A szakember hatévente számol be az Európai Uniónak arról, milyen vízügyi változások történtek Magyarországon, a Válasz Online-nak pedig most elmondta: az eddigi tapasztaltok brutálisak. Mint fogalmazott, már itthon is be kellett vezetni az "időszakos víztest" fogalmát, ami eddig csak a mediterrán vidékeken volt ismert. Az elnevezés annyit jelent, hogy az adott mederben csupán az év bizonyos időszakában van víz.

A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt

 - mondta Lukács Balázs András.

Korábban magyar kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Duna-Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A Hajdú-Bihar megyében található Létai-ér kiszáradása pedig azt jelzi, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre kerül a talajvíz, ha nincs csapadék. A szakember kitért arra is, hogy a térségben összeadódnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások, például a Tisza szabályozása. A vízhiánynak és a klímaváltozásnak pedig rengeteg negatív hatása van, amelyeket már az egész országban érezhetünk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?