Évtizedes problémára adhat megoldást az Agrárkamara: ez sok gazdának kedvezhet

Évtizedes problémára adhat megoldást az Agrárkamara: ez sok gazdának kedvezhet

agrarszektor.hu
A legelő- és réthasználatnak jelentős szerepe van az állattenyésztésben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül gyepgazdálkodási munkacsoport alakult, amely egyebek mellett ennek a feltételeit hivatott javítani.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Agrárkamaránál megalakult a Legelő-, és Rétgazdálkodási Munkacsoport (rövid nevén: Gyepgazdálkodási Munkacsoport), 2021. február 3-án. Az alakuló ülésen Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke úgy fogalmazott, hogy a gyepgazdálkodás a húsmarha- és juhtartásban nélkülözhetetlen, komoly jelentőségű, ennek megfelelően a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kell kapnia. A létrejött munkacsoport tevékenysége révén jelentős előrelépéseket lehet elérni, egyúttal növelni a legelők, rétek fontosságának társadalmi elismertségét is. Emellett a munkacsoport szakmai muníciót is kíván adni a döntéshozók számára.

Wagenhoffer Zsombor, a NAK Állattenyésztési Osztályának elnöke szerint - a szakterület kiváló tudósainak erőfeszítései ellenére - az elmúlt évtizedekben nem sikerült felmérni országosan a gyepek állapotát. Első lépésként a hazai gyepterületek kiterjedéséről és minőségéről egzakt adatokat kell összegyűjteni, ami alapul szolgálhat egy gyepstratégia megalkotásához. Továbbá meg kell találni a természetvédelmi és az állattenyésztési szempontok egyensúlyát a gyephasználatban. Csomai Géza, a NAK Állattenyésztési Osztály Legeltetésre Alapozott Állattartási Alosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a húsmarha- és a juhtartás nem rentábilis legeltetés nélkül, a gyepgazdálkodásnak kiemelkedő jelentősége van az ágazat fejlődésében.

A megalakult munkacsoport szakmai vezetőjének Tasi Juliannát, a MATE Gödöllői Campus nyugalmazott egyetemi docensét választották. Véleménye szerint sürgősen szükség van arra, hogy a legeltetésre és gyepekről származó takarmányokra alapozott állattenyésztő ágazatokra, valamint magára a gyepgazdálkodásra nagyobb figyelem irányuljon; növelni kell annak szakmai és társadalmi elismertségét. Ugyanakkor szükséges az ágazatban dolgozók összefogása, szakmai képviselete, valamint a gazdálkodás szakszerűségének javítása is. A csoport alapító tagjai között egyetemi oktatók, kutatók, tenyésztőszervezeti vezetők és gyakorló gazdák vannak. A munkacsoport legfontosabb céljai és feladatai:

  • a legelő- és rétgazdálkodással foglalkozók összefogása, szakmai képviselete, a döntéshozók szakmai támogatása;
  • a hazai gyepterületek teljes körű, országos felmérése, gyepkataszter megalkotása;
  • legelő- és rétgazdálkodási stratégia kidolgozása az ágazati szereplők bevonásával;
  • tudományos eredmények átadása, új vizsgálatok elindítása, szervezése, platformok teremtése;
  • szaktanácsadás, szakmai képzések, továbbképzések, bemutatók, szervezése;
  • ágazati bemutató gazdaságok kiválasztása, szakmai támogatása, nemzetközi kapcsolatok fejlesztése,
  • a gyepgazdálkodás és a természetvédelem közötti kompromisszumok elősegítése, érdekegyeztetési platform biztosítása;
  • valamint a legelők és rétek megőrzését célzó társadalmi tevékenység.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?