Személyesen segítenek a gyepgazdálkodásban a termelőknek

Személyesen segítenek a gyepgazdálkodásban a termelőknek

agrarszektor.hu
Tavasztól kezdve helyszíni bejárásokkal, személyes konzultációkkal segíti a termelőket az Őrségi Nemzeti Park Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálata, a program során elsősorban a Natura 2000 gyepes területekkel foglalkoztak. Októbertől kezdődően a GYTSZ tanácsadói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi falugazdászaival közösen tartanak fogadóórákat Vas megyében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A jó idő beköszöntével a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) munkatársai megkezdték a helyszíni tanácsadást. A tanácsadók tavasszal újból nekiláttak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 gyepes területek bejárásának.

– közölte az Őrségi Nemzeti Park.

Gazdálkodási és támogatási kérdések

A gyepek védelmében legnagyobb szerepe a területeket művelő gazdálkodóknak van, épp ezért örömteli hír, hogy az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó fordult a vonatkozó agrártámogatási, vagy egyéb gyepgazdálkodási kérdésekkel a GYTSZ-hez – fogalmaz a közlemény. Az érdeklődő gazdálkodókkal a GYTSZ tanácsadói telefonon és személyesen is egyeztettek a felmerülő kérdésekkel, nehézségekkel kapcsolatban, az érintett területek lehetőségeiről a közösen gondolkodva.

Júniusban véget ért az egységes kérelem beadási időszaka. Az így igényelhető támogatásokkal, valamint az újdonságnak számító Agroökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban is többen keresték fel GYTSZ tanácsadóit, akik legjobb tudásuk szerint tettek javaslatokat arra, hogy milyen természetközeli gyepgazdálkodási megoldásokkal igényelhetnek támogatást a gazdálkodók. Bár az erre az időszakra vonatkozó egységes kérelem beadási határideje lejárt, a gyepek védelmét szolgáló gazdálkodási módok továbbra is rendkívül fontosak és a jövőben további támogatási lehetőségekre számíthatunk, amire nem árt időben felkészülni - hívják fel a figyelmet.

Fogadóórán is kérdezhetnek a termelők

Októbertől kezdődően a GYTSZ tanácsadói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi falugazdászaival közösen tartanak fogadóórákat Vas vármegyében. A fogadóórák remek lehetőséget nyújtanak a gazdálkodók számára, hiszen egyből két szervezet szakembereivel gondolkodhatnak gyepgazdálkodási kérdéseikről – írja a közlemény. A Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) az Európai Unió Társfinanszírozásával, a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében jött létre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?