Kongatják a vészharangot: ezeket a fajokat fenyegeti a legjobban a klímaváltozás

MTI
A globális felmelegedés különösen nagy fenyegetést jelent a gazdag élővilágú régiókra, azokon belül is a csak ott honos fajokra, például a himalájai hópárducokra, a madagaszkári makikra vagy afrikai erdei elefántokra - kongatták meg kutatók a vészharangot a Biological Conservation című tudományos folyóiratban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kutatás szerint a klímaválság a csak egyes régiókban honos fajokat háromszor jobban fenyegeti kihalással, mint a széles körben elterjedt fajokat, sőt tízszer jobban, mint az invazív fajokat. A klímaváltozás olyan területeket fenyeget, amelyeken sehol másutt nem megtalálható fajok élnek.

E fajok örökre való elvesztésének veszélyét több mint tízszeresére növeli, ha nem válnak valóra a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzései

- figyelmeztetett Stella Manes, a pénteken publikált tanulmány vezetőszerzője, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója.

A kutatásban 8 ezer faj túlélési kilátásait vizsgálták mintegy 300 különösen sokszínű élővilágú régióban. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a hegyvidéki régiókban honos fajok 84%-át, egyes szigeteken az őshonos fajok akár 100%-át is fenyegetheti a kihalás, ha az iparosodás előtti szinthez képest 3 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

Nem lehet abban reménykedni, hogy a fajokban gazdag régiók menedékként szolgálnak egy melegebbé váló világban, a veszélyeztetett fajok nem tudnak csak úgy áttelepülni kedvezőbb környezetbe

- állapította meg a tanulmány társszerzője, Mark Costello, az Aucklandi Egyetem munkatársa.

A globális hőmérséklet már eddig 1 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szinthez képest, és egyes kutatók attól tartanak, hogy az évszázad végéig a három Celsius-fokot is elérheti a felmelegedés. A most publikált kutatás szerzői hangsúlyozzák, hogy a kihalás fenyegette fajok esetében minden tizedfok számít.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírói azt vállalták, hogy legfeljebb 2 Celsius-fokkal engedik emelkedni a Föld hőmérsékletét az iparosítás előtti szinthez képest, sőt lehetőleg 1,5 Celsius-fokban korlátozzák. Az egyezményben vállalt célok betartására azonban semmi sem kötelezi a világ országait.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?