Nagy a baj: ha így folytatjuk, szép lassan szavannává alakul az Amazonas

Nagy a baj: ha így folytatjuk, szép lassan szavannává alakul az Amazonas

agrarszektor.hu
Egy új, műholdas adatokra támaszkodó kutatás eredménye azt mutatja, hogy az esőerdők 75 százaléka elveszítheti a helyreálló képességét, egy szárazság vagy a káros emberi tevékenységek után.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Nature Climate Change című folyóiratban közzétett új kutatás szerint az Amazonas esőerdőinek háromnegyede egy olyan "fordulópont" felé száguld, amin ha túllép, akkor néhány évtizeden belül szinte száraz szavannává alakulhat át. A kutatók évek óta bonyolult modellekkel próbálják előrejelezni, hogy a régió átléphet-e egy ilyen küszöböt, és ha igen, akkor mikor - írta meg a Portfolio a Bloomberg értesülései alapján. A jelen kutatás újdonsága, hogy műholdas adatokra támaszkodik, valamint méri, hogy milyen gyorsan tudnak helyreállni az erdők az aszályok, egy tűzvész vagy bizonyos káros emberi tevékenységek után.

 

Az amazonasi esőerdő fontos szerepet játszik a világ és a regionális éghajlati rendszerekben, többek között hatással van a globális légköri keringésre, megvédi a biológiai sokféleséget, és sok milliárd tonna szén-dioxid elraktározásával segíti a klímaváltozás elleni harcot. Az új tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy az erdő mennyire "rugalmas", vagyis milyen ütemben áll helyre bizonyos bomlasztó események után. Kétféle adatot elemeztek, az egyik a fák víztartalmát becsüli meg a biomassza szintjének érzékelésével, a másik pedig a zöld növényzet állapotát rögzíti. Húsz évnyi műholdadat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az erdők reagálóképessége aggasztóan lecsökkent két évtized leforgása alatt, ugyanakkor azt nem tudják megbecsülni, hogy pontosan mikor lépheti át a száraz szavannává válás küszöbét. Az időbeli előrejelzéseket főleg az elemzéseken túlmutató kihívások nehezítik meg, például, hogy miként definiáljuk a katasztrófát, és ez milyen százalékos arányú erdőpusztulást jelenthet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?