Óriási gondok vannak a magyar földeken: veszélyben az idei termelés?

Óriási gondok vannak a magyar földeken: veszélyben az idei termelés?

agrarszektor.hu
Súlyos piaci zavar van Magyarországon a gabonafélék és olajos magvak tekintetében, ráadásul egyre súlyosabb pénzügyi gondokkal küszködnek a magyar termelők. Ez pedig nemcsak a tavaszi szántóföldi munkák sikerét veszélyezteti, de a termelők és földtulajdonosok megélhetését is. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) éppen ezért azonnali lépéseket sürget a termelők védelme érdekében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar van Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac, és mostanra egyre kevesebb a levegő a termelők körül. Hamarosan kitavaszodik, el kell indítani a szántóföldi munkálatokat. Ezt a gazdálkodók súlyos pénzügyi gondjai akadályozzák, amit nem utolsó sorban az okoz, hogy nem tudják eladni a betárolt gabonájukat - olvasható a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közleményében. Mint írták, emelkedtek a gazdák költségei, a piaci szereplők pedig bekészleteztek az ukrán szemesterményekből. Az árak a fél évvel ezelőttihez képest 30-40%-kal csökkentek.

A MOSZ rámutatott, hogy az őszi betakarítást követően a világpiaci árak is csökkenésnek indultak, de az olcsó ukrán gabona miatt a belföldi árak az Európai Unió belül tapasztalt árszínvonaltól is elmaradnak. A magyar termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A tavalyi óriási aszály és a megnövekedett költségek miatt, a termelők elvesztették biztonsági tartalékaikat, mára a gazdák többsége komoly likviditási problémákkal küzd. Nem tudják realizálni tervezett bevételeiket, romlott hitelképességük, így ennek a gazdasági évnek az eredményei nem sok jót ígérnek. Akik nyomott áron értékesítették a terményüket, nem tudják fedezni belőle az optimális mennyiségű inputanyagok költségeit, pedig csak emellett lenne garantálható a stabil terméshozam.

A 2023-as évre hektáronként - bérleti díjak nélkül - 450-500 ezer forint a költség. A tonnánkénti 90 ezer forintos búza ár mellett egyértelmű, hogy nem éri meg a termelés, még átlagos időjárás esetén is veszteség keletkezik. Az ellenőrzés nélkül beáramló ukrán gabona mellett még az is kérdéses, hogy eladható lesz-e az új termés. Ilyen körülmények között komoly veszélybe kerülnek azok a vállalások is, amelyeket az Agrárminisztérium a magyar Stratégiai tervben vállalt. A MOSZ számításai szerint a bruttó hozzáadott értéknek 53%-kal, az exportnak 57%-kal kellene hogy növekednie ebben a ciklusban.

Azonnali tagállami és uniós intézkedésre van szükség a termelők védelmének érdekében, hogy ne érje őket további veszteség. Gondoskodni kell az élelmiszerbiztonságról, a bejövő importnak minden szempontból meg kell felelnie a minőségi követelményeknek. Ezek a létfontosságú döntések 150 ezer termelőt és 1 millió földtulajdonost is érintenek. A termelők türelme és lehetőségei egyre inkább fogyóban vannak - írta a MOSZ.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?