A legtöbben erre nem is figyelnek, pedig a jövőnk múlhat rajta

A legtöbben erre nem is figyelnek, pedig a jövőnk múlhat rajta

agrarszektor.hu
A biodiverzitás fontosságát senki sem vitathatja, nemcsak ellenálóbbá válik tőle az adott élettér, de egy természetes önfenntartó és önszabályozó rendszert is biztosít számunkra, ez pedig különösen igaz a talaj esetében. A talajnak kifejezetten nagy szüksége van a biodiverzitásra, ugyanis ezen állatok, növények, gombák, baktériumok és egyéb élő szervezetek teszik lehetővé, hogy a talaj funkcionáljon és megmaradjon legfontosabb jellemzője, a termékenysége.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A talajban rejtőzködő és ott munkálkodó élő szervezetek milliói által válik talajunk termékennyé, válik képessé a víz és a tápanyagok tárolására. Ezen vékony, ám annál jelentőségteljesebb élő közegnek, a talajnak a feladata, hogy ellássa a Föld lakosságát élelmiszerrel és szűrje vizeit - írja cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A talaj biodiverzitás csökkenését kiváltó tényezők

Mint láthatjuk, a talaj élőlényei nélkül a talaj kialakulni, szerkezetet építeni, széndioxidot megkötni sem képes, ezért vigyáznunk kell ezen élőközösségre. Nélkülük talajaink funkciói csorbulnak, sérülnek, degradálódnak. Mégis számos tevékenység a talaj biodiverzitása ellen hat, melyek hatását csökkenteni szükséges az egészséges élelmiszerellátás érdekében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk a talaj biológiai sokféleségének csökkenése ellen?

A biológiai sokféleség csökkenése konkrétan annyit jelent, hogy fajok tűnnek el. Lehet, hogy ez így, ebben a formában még nem hangzik túl végzetesnek, inkább csak egy sajnálatos dolognak, de gyorsan belátható, hogy ez az első dominó feldőlése és katasztrofális következményekhez is vezethet. Nézzük meg, mit jelent egy faj vagy fajok eltűnése!

Persze nem minden eset ennyire drasztikus, viszont az általánosan igaz, hogy a csökkenő talajbiodiverzitás rányomja a bélyegét mind a talaj, mind a termelés és ezáltal a termés minőségére is. Már csupán fentiek ismeretében is kijelenthetjük, hogy a biodiverzitás egy természetes alapú megoldás környezetünk védelmére és a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség növelésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?