A jövő év elején az Országgyűlés elé kerülhet az új nemzeti környezetvédelmi program

A jövő év elején az Országgyűlés elé kerülhet az új nemzeti környezetvédelmi program

MTI
A jövő év elején az Országgyűlés elé terjesztik az új nemzeti környezetvédelmi programot a jelenleg érvényben lévő program beszámolójával együtt, mondta az agrárminiszter kedden az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán, ahol a környezet- és természetvédelem területén az elmúlt egy évben elért eredményekről, továbbá a jövőre vonatkozó szakmai tervekről és célokról is beszélt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István hozzátette, hogy Magyarország környezetügyi stratégiáját a következő 6 évre meghatározó dokumentum elkészítése a "finisébe" érkezett. Az 5. nemzeti környezetvédelmi program Magyarország adottságait és hosszú távú környezeti érdekeit figyelembe véve határozza meg a jövő fejlődési céljait az uniós és nemzetközi kötelezettségek mentén. Az agrárminiszter fontos intézkedésként kiemelte, hogy megteremtették a forrást és a stratégiai alapjait annak, hogy a mezőgazdasági termelőknél képződő mezőgazdasági fóliahulladékokat országos szinten összegyűjtsék, és azokat egy egyedülálló magyar szabadalom alapján hasznosítsák.

A levegőkörnyezeti szabályozás területén elért eredményekről a tárcavezető megjegyezte, hogy 2020-ban a kormány elfogadta a nyílt meteorológiai adatpolitika bevezetésének tervét, valamint az Országos levegőterhelés-csökkentési programot. Monitoring hálózatot hoztak létre a levegőszennyezés változásának ökoszisztémákra gyakorolt hatásainak nyomon követésére, a stratégiai zajtérképek 2018-2019. évi megújítása után felülvizsgálták a zajtérképeken alapuló zajvédelmi intézkedési terveket és tervezik a hazai zajvédelmi szabályozás teljes felülvizsgálatát, korszerűsítését, mindezek mellett pedig a meteorológia területén az Országos Meteorológiai Szolgálat radarfejlesztését is - sorolta, kiemelve, hogy eredményeket értek el a környezeti nevelés területén is.

Nagy István tájékoztatása alapján szerteágazó munka zajlott a természetvédelem területén is, további ambiciózus tervek megvalósításán dolgoznak jelenleg is, amelyek fókuszában a természeti sokféleség megóvása áll. A 2019. június 1-jén megalakult Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ megkezdte működését és immáron egységes szemlélettel, hatékonyabban tudja szolgálni a génmegőrzés ügyét és kiemelten a kormány által elfogadott, 4 éves időtávval futó Génmegőrzési stratégia végrehajtását, emelte ki a miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 hazai megvalósítása érdekében az agrártárca európai uniós támogatású projektet vezet 2021 májusáig, amelynek keretében megalapozták a még kevéssé ismert vagy különösen veszélyeztetett természeti értékeink - fajok és élőhelyek - megőrzését. Folyamatosan és szisztematikusan dolgoznak azon, hogy valamennyi Natura 2000 terület fenntartási terve elkészüljön. 2019 második félév-2020 első félév időszakban 54 Natura 2000 területre vonatkozó fenntartási terv jóváhagyása történt meg, ezzel a Natura 2000 területek 72 százaléka rendelkezik már fenntartási tervvel.

A jövő évi feladatokra rámutatva Nagy István elmondta, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. május-november közötti magyar elnökségének kiemelt prioritásai közé tartozik többek között a környezetügy: az európai tájvédelem, az élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog, a fenntartható fejlődés. Az agrárminiszter kitért arra is, hogy meghatározó, fontos feladat a biológiai sokféleség megőrzésének 2020-2030 közötti időszakra szóló nemzeti stratégia megalkotása. A stratégia terveik szerint 2021 első félévében kerülhet a parlament elé. Szintén kiemelt feladatként tekintenek a 2021-gyel induló európai uniós pénzügyi időszak keretében természetvédelmi fejlesztések megvalósítására, a rendelkezésre álló források lehető leghatékonyabb felhasználására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?