2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

A klímaváltozás betesz az atomenergiának is

Nemcsak a fűtőelemek miatt kell átgondolni, hogy mennyire számolhatunk hosszú távon az atomenergiával, hanem a környezetváltozás miatt is. Az erőművek hűtése ugyanis a felmelegedéssel együtt egyre problémásabbá válik.
 
 

Többször esett már szó arról, hogy miért is nem lehet az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolni. A koponyeg.hu. írása azonban a vízhiány egy újabb szegmensre mutat rá, egy újabb résre, mely az atomenergia elé tartott pajzson üt hatalmas lukat.

Jelenleg tiszta energia címszóval illetünk olyan energiatermelőket, melyeknek nincs szén-dioxid kibocsátása. Ez azonban így nem igaz. Bár az atomenergia valóban nem termel üvegház hatású gázokat. Termel helyette használt fűtőelemeket, melyek sugárzása minden élő dologra veszélyes. Azonban az atomenergia jelenleg megkerülhetetlen. Hiába a megújuló források térhódítása, néhány évtizedig még szinte biztosan szükség lesz az atomra, még akkor is, ha minden a legjobban alakul. Egy új lehetőség, a fúziós reaktor még változtathat ezen, de amennyiben a működése tökéletes is, az elterjedéséhez akkor is évek kellenek majd – a befektetett összegekről nem is beszélve.

Ám az atomreaktorokat - akárcsak a hőerőműveket - hűteni kell. Ehhez praktikusan folyóvizet szokta használni. Csakhogy  Európa is kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy egyre kevesebb a felhasználható víz, melyet meg kell osztani az emberek, a mezőgazdaság és persze az energiaipar között. Franciaországban pedig most nyáron már láthattuk, mit is okoz a hőség az energiatermelésben, ha az atomerőműveket szemléljük. Az ország energiamixének jelentős hányadát, több, mint 70%-át adja az atomenergia. A nyári extrém magas, 46°C-os hőség pedig hatással van az atomerőművekre is. A melegtől a folyók addigi hűtő ereje is csökken. Ez pedig azt eredményezte, hogy

a franciáknál két erőművet teljesen le kellett állítani, másik hatban pedig mérsékelni kellett a termelést.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyetlen használható megoldás a megújulók kitermelése, minden hátrányukkal együtt, hiszen sem a meleg, sem a hideg, sem a szél, sem pedig más szélsőség nem csorbítja jelentősen a termelést, ez pedig talán a legfontosabb szempont lesz a klímakatasztrófa jelentette meteorológiai anomáliák korában.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben