Agrárbotrány: a Világgazdaság felelős szerkesztőjét is gyanúsítják

Megindokolja a VM, miért nem kaptak agrártámogatásokat a vétlen gazdák?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Világgazdaság című napilap felelős szerkesztőjét is meggyanúsította Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára azzal, hogy köze lehet az uniós területalapú agrártámogatásokkal (SAPS) kapcsolatos költségvetési csalási kísérletekhez. A VM e bejelentéssel arra is reagált, miért nem kapta meg november 30-ig sok ezer elégedetlen termelő a tárca által beígért SAPS-előlegeket. A minisztérium az ügy politikai vetületeit hangsúlyozza, de azt is elismeri, hogy nem naprakész a kifizetések alapjául szolgáló földhivatali földhasználati nyilvántartási rendszer.

Alapos a gyanú arra, hogy Újvári Miklós, a Világgazdaság című napilap felelős szerkesztője is részese azoknak a költségvetési csalási kísérleteknek, amelyekkel egyes csoportok szervezett módon jogtalanul akarnak uniós területalapú támogatásokhoz jutni - jelentette ki sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára. A mostani ügy kapcsán utalt arra, hogy a beígért SAPS-előlegeket a november 30-i határidőig a gazdáknak könnyebben ki lehetett volna fizetni, ha támogatási kérelmeket nem nyújtanak be olyanok is, akiknek a mezőgazdasági termeléshez semmi közük.

A gombot megnyomta a miniszter

Mint ismert, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - az Európai Bizottság jóváhagyásával - október 16-án "nyomta meg azt a gombot", amellyel elindította az idei területalapú pénzek előlegeinek kiutalását. A korábbi információk szerint 177 454 gazdának az idei év után összesen mintegy 340 milliárd forint támogatás jár, amelynek felét, vagyis 170 milliárdot október 16.-november 30. között előlegként megkaphatták volna. Ebből azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) november végéig csak 140 milliárdot fizetett ki körülbelül 170 ezer termelőnek. Így 7-7,5 ezren semmilyen pénzhez nem jutottak, a visszatartott összeg pedig meghaladta a 30 milliárd forintot is. (Gazdálkodói információk szerint ráadásul sokan csak egy részét kapták meg jogos támogatásaiknak, így akár több tízezerre is tehető azok száma, akik önhibájukon kívül semmit sem kaptak vagy kevesebb pénzhez jutottak).

A botrány miatt átfogó vizsgálatot rendeltek el

Fazekas Sándor az idén benyújtott támogatási kérelmek átfogó vizsgálatot rendelte el, miután az elsőként napvilágra került, nagy SAPS-csalási kísérlet miatt ősszel feljelentés született - közölte most az államtitkár. A Fővárosi Főügyészség október 14-én jelentette be, hogy az ügyben letartóztatták az MVH egyik elnökhelyettesét és több bűntársát, így az átfogó kérelemvizsgálat kezdete október elejére, egyes források szerint szeptember végére eshetett. Ennek részeként - értesült korábban az agrarszektor.hu - az MVH valamennyi SAPS- igénylést összevetett a földhivatali földhasználati nyilvántartási rendszerben szereplő földhasználati adatokkal (lapokkal). Ezek az ellenőrzések pedig - ismerte el mai tájékoztatóján Budai Gyula - a kifizetési rendszert lelassították.

Az átfogó vizsgálatokon derült fény arra, hogy Újvári Miklós gödöllői lakosként még május 10-én támogatási igényt nyújtott be egy bagi földterületre. Az úgynevezett fizikai blokkban azonban földhasználóként szerepelt Péter Mihály és családja is, ezért az MVH az érdekelteket adategyeztetésre szólította fel. Péter Mihály a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Pest megyei alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Budapesti és Pest megyei elnöke és a nemzeti földalapkezelő szervezet ellenőrző bizottságának elnöke is.

Péter Mihály állítása szerint családja a bagi önkormányzattól bérel jogszerűen egy 52 hektáros területet, amelyből Újvári Miklós 31 hektárra jelentett be támogatási igényt. A felelős szerkesztő - hivatkozott további MVH-adatokra Budai Gyula - összesen nyolc fizikai blokkban 232 hektárra kért SAPS-támogatásokat az idén. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón csak a megemlített bagi területtel kapcsolatban merült fel konkrétan, hogy igénylése jogtalan volt.

Sürgősen neveket akar hallani Budai

Az államtitkár szerint mindenestre az MVH Újvári Miklós egyetlen kérelmét sem ismerte el érvényesnek, később pedig - október 16-án - a benyújtó mindegyiket vissza is vonta. Közvetlenül ezt megelőzően kérte ki azonban az MVH-tól úgynevezett regisztrációs ügyfélkódját, amelyre már az igénylések májusi benyújtásakor is szüksége lett volna. Ezért Budai Gyula teljesen egyértelműnek tartotta, hogy a felelős szerkesztő nevében valamely "anonim személy" segített beadni a támogatási kérelmeket, akit Újvári Miklósnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatán majd meg kell neveznie, mivel a VM a hét elején a NAV-hoz fordult az ügyben. Újvári Miklóst az agrarszektor.hu-nak nem sikerült elérnie.

Az államtitkár sürgette Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselőt is, hogy nevezze meg azt a személyt, aki az MVH-ból rendszeresen minősített adatokat szolgáltat a számára. (Mint ismert, az őszi SAPS-támogatási botrányt - konkrét cégneveket említve - a nyilvánosság előtt Gőgös Zoltán robbantotta ki). Budai Gyula az ügyek politikai vonulatait sejtetve úgy fogalmazott: valakik az agrártámogatások kapcsán arra törekednek, hogy zavart keltsenek. Vagyis - tette hozz Péter Mihály - "homokot szórnak a rendszerbe".

A rossz nyilvántartás is komoly ok lehetett

A még hátralévő, 7 ezer körüli kérelemre azért nem lehet fizetni, mert az igénylések kapcsán továbbra is vita van - jelentette ki Budai Gyula. Ugyanakkor az agrarszektor.hu kérdésére elismerte, hogy sok esetben a gazdák azért nem jutottak pénzekhez, mert nem naprakész a földhivatali földhasználati nyilvántartási rendszer. Mint beszámoltunk róla, a hiányosságok miatt előfordul, hogy nem a jelenlegi földhasználók szerepelnek a nyilvántartásban, holott földjeiket érvényes haszonbérleti szerződésekkel művelik. Ezért esetükben közvetlenül nem a támogatási csalások, hanem a kifogásolható nyilvántartások vezethettek a pénzek visszatartásához. Budai Gyula a ma működő rendszer gyenge pontjának nevezte, hogy a támogatási kérelmekben szereplő adatokat az MVH a benyújtáskor nem tudja azonnal összevetni a földhivatali földhasználati nyilvántartással.

Szakértők érthetetlennek tartják, miért csak az előlegfizetés előtt vált nyilvánvalóvá, hogy számos esetben a kérelmezők több területre nyújtottak be igényléseket, mint amennyit egy-egy fizikai blokk összességében lehetővé tett. Annak ugyanis jórészt már a májusi-júniusi kérelembenyújtások után ki kellett volna derülnie, hogy a gazdálkodók mely fizikai blokkokat igényelték túl. Az MVH-nak pedig a szúrópróbaszerűen előírt, normál ellenőrzéseken felül e fizikai blokkok vizsgálatát is el kell végeznie.

Ezért szakértők azt is felvetik, hogy nem működik megfelelően az MVH ellenőrzési rendszere. Arra viszont már a hivatalnak szinte semmilyen esélye nem volt, hogy a szeptember végén-október elején elrendelt, átfogó vizsgálatokat november végéig befejezhesse. További kérdés azonban, hogy a miniszter miért nem rendelte el korábban az átfogó vizsgálatot, ha a tárcának - miként Budai Gyula az ősszel bejelentette - már február óta tudomása volt a támogatás-visszaélési kísérletekről.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?