2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Föld

Állami földek: fideszesek is betettek Fazekaséknak (2.)

Nem támogatta a parlament fenntartható fejlődés bizottsága azt a javaslatot, amely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) válna az állami földvagyon kizárólagos kezelőjévé. A képviselők nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy csorbuljanak a nemzeti parkok eddigi jogosítványai. Korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyújtott be olyan javaslatot, amely növelné az NFA hatáskörét.
 
 

A jelenleg hatályos szabályozás mellett foglalt állást tegnap az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, ezért nem támogatta, hogy egységes tulajdonosi joggyakorlást vezessenek be az állami földeken - közölte az MTI. Korábban Fazekas Sándor nyújtott be a parlamentnek olyan törvénymódosítási javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy az NFA legyen az állami földvagyon kizárólagos kezelője. Ez azt jelentené, hogy az állami tulajdonú, védett természeti területeknél sem tartanák fenn a nemzeti parki igazgatóságok kizárólagos jogosítványait.

A bizottság tagjai között élénk vita alakult ki a javaslatról. Sallai R. Benedek (LMP) elnök a javaslat elvetését sürgette, mert szerinte az NFA kizárólagos joggyakorlása alaptörvény ellenes lenne, lerombolná a természetvédelmi intézményrendszert és veszélyeztetné a nemzeti parkok létét is. Bencsik János (Fidesz) pedig úgy fogalmazott, hogy a szakmai szervezetekkel lezajló egyeztetésig minden maradjon úgy, mint eddig. Vagyis - összegezte az MTI - az állami földvagyon kezelője ne kizárólag az NFA legyen, hanem a nemzeti parkok maradjanak meg azok igazgatóságainak a kezelésében. A bizottság végül kormánypárti tartózkodás mellett  foglalt állást a törvénymódosítási elképzeléssekkel szemben.

Font Sándor: elengedhetetlen az egységesítés
Kikerülhetetlennek nevezte az egységes állami földszabályozás kialakítását Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke. A testület ülésén jelezte, hogy tárgyalásokat folytat természetvédelmi szervezetekkel, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a WWF Magyarországgal. Harangozó Gábor (MSZP) bizottsági alelnök szerint viszont az agrártárca módosító javaslata munkahelyeket szüntethet meg, és azzal kapcsolatban alkotmányos aggályok is felmerülnek. Az ügyben érdemi egyeztetések zajlanak az ombudsmani hivatallal is – emelte ki az MTI szerint.

 

Ugron Ákos, az agrártárca helyettes államtitkára viszont az MTI szerint azt emelte ki, hogy nem szűnne meg a nemzeti parkok vagyonkezelése. Szerinte a javaslat célja az, hogy az NFA vásárolja meg a természetvédelmi területeken lévő földeket, amelyeket később a nemzeti parkok vagyonkezelésére bocsáthatnak. A környezetvédelmi előírásokban pedig szintén a nemzeti parkokat követnék, ezek betartását pedig a környezetvédelmi őrszolgálat is ellenőrizhetné.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!