2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Föld

Döntött az unió: komoly szabályozásokat vezethetnek be Európában az aszály miatt

Az Európai Unió tagállamai a napokban elfogadtak több olyan támogatási intézkedést is, amelyekre a Bizottság az aszály miatt tett javaslatot. Céljuk, hogy enyhítsék a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt felmerült pénzügyi nehézségeit, és javítsák az állatok számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Bizottság a szélsőséges időjárási események kezdete óta nyomon követi a helyzetet, és mindvégig szoros kapcsolatban állt valamennyi tagállammal - mondta Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos. A most elfogadott támogatási intézkedések pénzügyi könnyítést jelentenek az európai mezőgazdasági termelőknek, és csillapítják a takarmányhiányt. A mostani megállapodást követően ez az intézkedéscsomag hivatalosan szeptember elején kerül elfogadásra - írja közleményében az Európai Bizottság.

A tagállamok egy a napokban lezajlott bizottsági ülésen megállapodtak arról, hogy magasabb előleg-igénybevételi lehetőséget, valamint számos kivételes eltérési lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági termelőknek a környezetbarátabbá tételt szolgáló (ún. ökologizálási) szabályoktól. Ezek az intézkedések segítik a termelőket abban, hogy elegendő takarmányt tudjanak biztosítani állataik számára. Az érintett mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika (KAP) keretében teljesített kifizetések nagyobb százalékát kaphatják meg a pénzforgalmuk javítása érdekében. Ez a következőket foglalja magában:

 • közvetlen kifizetéseiknek akár 70%-ához már október közepéig hozzájutnak; és
 • a vidékfejlesztési kifizetéseik 85%-át is megkaphatják, amint szeptember elején hivatalosan elfogadásra kerül az intézkedéscsomag.

A takarmányok hozzáférhetőségének javítása érdekében bizonyos ökologizálási szabályoktól való eltérések is engedélyezve lesznek. Ez az alábbiak lehetőségét foglalja magában:

 • a parlagon hagyott földterületek önálló növénykultúrának vagy ökológiai jelentőségű területnek minősülhetnek, noha az állatok legeltetése vagy a betakarítás megtörtént,
 • köztes kultúrának tiszta kultúra is vethető (nem a jelenleg előírt módon keverve a növényeket), ha azt valóban legeltetésre vagy takarmánytermelésre szánják,
 • a köztes kultúrák esetében alkalmazott 8 hetes minimális állományban tartási időszak lerövidíthető annak érdekében, hogy a szántóföldi termelők az őszi vetésű növényeket mihamarabb elvethessék.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu