2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Föld

Döntött az unió: komoly szabályozásokat vezethetnek be Európában az aszály miatt

Az Európai Unió tagállamai a napokban elfogadtak több olyan támogatási intézkedést is, amelyekre a Bizottság az aszály miatt tett javaslatot. Céljuk, hogy enyhítsék a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt felmerült pénzügyi nehézségeit, és javítsák az állatok számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.
 
 

A Bizottság a szélsőséges időjárási események kezdete óta nyomon követi a helyzetet, és mindvégig szoros kapcsolatban állt valamennyi tagállammal - mondta Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos. A most elfogadott támogatási intézkedések pénzügyi könnyítést jelentenek az európai mezőgazdasági termelőknek, és csillapítják a takarmányhiányt. A mostani megállapodást követően ez az intézkedéscsomag hivatalosan szeptember elején kerül elfogadásra - írja közleményében az Európai Bizottság.

A tagállamok egy a napokban lezajlott bizottsági ülésen megállapodtak arról, hogy magasabb előleg-igénybevételi lehetőséget, valamint számos kivételes eltérési lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági termelőknek a környezetbarátabbá tételt szolgáló (ún. ökologizálási) szabályoktól. Ezek az intézkedések segítik a termelőket abban, hogy elegendő takarmányt tudjanak biztosítani állataik számára. Az érintett mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika (KAP) keretében teljesített kifizetések nagyobb százalékát kaphatják meg a pénzforgalmuk javítása érdekében. Ez a következőket foglalja magában:

 • közvetlen kifizetéseiknek akár 70%-ához már október közepéig hozzájutnak; és
 • a vidékfejlesztési kifizetéseik 85%-át is megkaphatják, amint szeptember elején hivatalosan elfogadásra kerül az intézkedéscsomag.

A takarmányok hozzáférhetőségének javítása érdekében bizonyos ökologizálási szabályoktól való eltérések is engedélyezve lesznek. Ez az alábbiak lehetőségét foglalja magában:

 • a parlagon hagyott földterületek önálló növénykultúrának vagy ökológiai jelentőségű területnek minősülhetnek, noha az állatok legeltetése vagy a betakarítás megtörtént,
 • köztes kultúrának tiszta kultúra is vethető (nem a jelenleg előírt módon keverve a növényeket), ha azt valóban legeltetésre vagy takarmánytermelésre szánják,
 • a köztes kultúrák esetében alkalmazott 8 hetes minimális állományban tartási időszak lerövidíthető annak érdekében, hogy a szántóföldi termelők az őszi vetésű növényeket mihamarabb elvethessék.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu