2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Hírek - Föld

Ezt sokan nem tudják: mutatjuk, mi a teendő a kiürült növényvédő szeres flakonokkal

Az üres, háromszor kiöblített növényvédő szeres göngyölegek és csávázott vetőmagos csomagolóanyagok gyűjtése Magyarországon 2003 óta nonprofit vállalkozás keretében működik. Ez a vállalkozás, a CSEBER - Csomagolóeszköz Begyűjtési Rendszer tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség által létrehozott speciális hulladékszakmai munkacsoportnak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Az Európai Unió területén működő visszagyűjtési rendszerek közös célkitűzése a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek 75%-ának visszagyűjtése. Ezt az áhított célt elsőként a 2020-as évre fogalmazta meg az European Crop Protection Association „Container Management” munkacsoportja. Az igazi cél természetesen az, hogy minden egyes kiürült és háromszor kiöblített göngyöleg visszaérkezzen a gyűjtőrendszerekbe és megfelelő előkezelést követően biztonságosan újrahasznosításra kerüljön, írta meg a NAK.

A növényvédő szeres kannák a háromszori kiöblítést követően kiválóan alkalmasak az anyagában újrahasznosításra, mivel ezek a csomagolóeszközök általában a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készültek (HDPE). Európa-szerte számos példa mutatja, hogy kis odafigyeléssel a hulladékká vált műanyag kannánkból kiváló minőségű, új műanyag termékeket lehet előállítani. Az ilyen módon újrahasznosított műanyagok felhasználási területe korlátozott; kizárólag olyan végtermékek előállítására használhatók fel, melyek esetében a termék nincs kitéve gyakori emberi érintésnek (pl: földalatti kábelvédő csövek).

A CSEBER szerint különösen fontos a növényvédő szeres göngyölegek biztonságos és felelősségteljes kezelése. A göngyölegek megfelelő kiöblítésével a benne található termék több, mint 99,99%-a kinyerhető. A göngyölegek szakszerű öblítését a nonprofit vállalkozás weboldalán található oktatófilmek mutatják be. Külön film készült az integrált mosóberendezéssel felszerelt permetezőgépek, az integrált mosóberendezés nélküli permetezőgépek és a háti permetezőgépek használóinak is. Az öblítéshez felhasznált vizet minden esetben a permetezőgép tartályába kell beleönteni – ezzel is növelve a permetlébe jutó hatóanyagok mennyiségét.

A nem megfelelően kiöblített kannák jelenléte veszélybe sodorná a műanyagok biztonságos újrahasznosítását, ezért a cég megkezdte szemléletformáló programját: a „Három a magyar igazság” kampányt. A kampány célja a göngyölegek háromszori kiöblítésének népszerűsítése a gazdálkodók körében. Ebben a programban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz stratégiai együttműködés keretében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu