2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Föld

Földpiac: nehéz meghatározni a valós értéket

Új értékelő rendszert fejleszt ki a termőföldpiaci helyi bázisárak meghatározására a Tiszacash Zrt. – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Nagy Ferenc, a társaság elnök-vezérigazgatója.
 
 

Az értékelésekhez a társaság speciális árképzési módszert fejleszt ki, mellyel meg lehet állapítani, milyen valós értéket képvisel egy-egy adott földterület. Az új módszer segítségére lehet a vevőknek, az eladóknak és az ingatlan közvetítőknek, illetve könnyítheti a banki hitelbírálatokat is

A Tiszacash készülő programjának lényege, hogy az értékeléshez meghatározza a földárakat leginkább befolyásoló, tizennyolc legfontosabb szempontot. Nagy Ferenc szerint ilyen például a terület nagysága és elhelyezkedése, a bérleti díj és annak lejárata, a bérlői kockázat, a tulajdonosi kör (résztulajdon vagy kizárólagosság), a támogathatóság és a földminőség. A cégvezető szerint e paraméterek felhasználásával a Tiszacash értékelési rendszere képes lesz arra, hogy a földpiaci adásvételekhez megállapítsa a valós helyi bázisárakat.

Precíz adatokat így is nehéz lesz majd adni, mivel a földnek nincs hektáronkénti fix ára. Nem mindegy például, hogy valaki egy hektár körüli, vagy éppen 200 hektár földet szeretne vásárolni egy adott területen. Különböző birtoknagyság esetén akár háromszoros árkülönbség is kialakulhat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu