Háború dúlhat a Fideszen belül is a földadó miatt

agrarszektor.hu
Leszavazták a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes tagjai, hogy a földadó megszüntetésére irányuló javaslat kerüljön az Országgyűlés elé. Ezzel a képviselők végső soron szembehelyezkedtek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel is, aki a napokban az új adó visszavonására szólította fel az önkormányzatokat, bár az elutasított javaslatot az MSZP terjesztette a mezőgazdasági bizottság elé. Font Sándor, a testület fideszes elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az adókivetés szabadságával ért egyet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem vette tegnap tárgysorozatba a parlament mezőgazdasági bizottsága azt az MSZP-s kezdeményezést, amely arra irányult, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a földadó megszüntetésére irányuló ellenzéki javaslatot. A testület fideszes többsége nem támogatta az elképzelést, holott korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is az adó visszavonására szólította fel az érintett önkormányzatokat.

Mint ismert, a földadó kivetési lehetőséget az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. Azóta folynak a találgatások arról, hogy az új adót hány önkormányzat vetette ki a közigazgatási területéhez tartozó földek tulajdonosaira. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TŐÖSZ) legutóbb nyolc településről tudott, az RTL Klub híradója szerint viszont tizenegy lehet az országban.

Az viszont biztos, hogy januárban Balmazújvárosban, február 11-én pedig Súron tiltakoztak a gazdák a földadó életbe léptetése ellen.

 


Font Sándor (balra) és Fazekas Sándor (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Bár a földadós javaslat mezőgazdasági bizottsági leszavazása nem elsősorban Fazekas Sándor visszavonásra felszólító korábbi állásfoglalásának, hanem az MSZP-s kezdeményezésnek szólt, Font Sándor fideszes bizottsági elnök az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy ő az adókivetés szabadságával ért egyet. Minden önkormányzat maga döntse el felelősen, milyen adófajtával próbálja meg költségvetés egyensúlyát megteremteni - tette hozzá.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint viszont a mezőgazdasági bizottság fideszes többsége Fazekas Sándorral, illetve Nagy István parlamenti FM-államtitkárral is szembehelyezkedett. Korábban ugyanis - a földművelésügyi tárca álláspontját hangoztatva - az államtitkár is a földadó ellen foglalt állást, sőt kilátásba helyezte, hogy a kivetés megakadályozása érdekében a minisztérium országgyűlési törvénymódosításokat kezdeményez. Az MSZP a mostani bizottsági leszavazás ellenére a parlamentben szintén felveti majd a földadó megszüntetésének megtárgyalását - jelentette ki Gőgös Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?