2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Háború dúlhat a Fideszen belül is a földadó miatt

Leszavazták a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes tagjai, hogy a földadó megszüntetésére irányuló javaslat kerüljön az Országgyűlés elé. Ezzel a képviselők végső soron szembehelyezkedtek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel is, aki a napokban az új adó visszavonására szólította fel az önkormányzatokat, bár az elutasított javaslatot az MSZP terjesztette a mezőgazdasági bizottság elé. Font Sándor, a testület fideszes elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az adókivetés szabadságával ért egyet.
 
 

Nem vette tegnap tárgysorozatba a parlament mezőgazdasági bizottsága azt az MSZP-s kezdeményezést, amely arra irányult, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a földadó megszüntetésére irányuló ellenzéki javaslatot. A testület fideszes többsége nem támogatta az elképzelést, holott korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is az adó visszavonására szólította fel az érintett önkormányzatokat.

Mint ismert, a földadó kivetési lehetőséget az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. Azóta folynak a találgatások arról, hogy az új adót hány önkormányzat vetette ki a közigazgatási területéhez tartozó földek tulajdonosaira. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TŐÖSZ) legutóbb nyolc településről tudott, az RTL Klub híradója szerint viszont tizenegy lehet az országban.

Az viszont biztos, hogy januárban Balmazújvárosban, február 11-én pedig Súron tiltakoztak a gazdák a földadó életbe léptetése ellen.

 


Font Sándor (balra) és Fazekas Sándor (MTI-fotó: Illyés Tibor)


Bár a földadós javaslat mezőgazdasági bizottsági leszavazása nem elsősorban Fazekas Sándor visszavonásra felszólító korábbi állásfoglalásának, hanem az MSZP-s kezdeményezésnek szólt, Font Sándor fideszes bizottsági elnök az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy ő az adókivetés szabadságával ért egyet. Minden önkormányzat maga döntse el felelősen, milyen adófajtával próbálja meg költségvetés egyensúlyát megteremteni – tette hozzá.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint viszont a mezőgazdasági bizottság fideszes többsége Fazekas Sándorral, illetve Nagy István parlamenti FM-államtitkárral is szembehelyezkedett. Korábban ugyanis – a földművelésügyi tárca álláspontját hangoztatva – az államtitkár is a földadó ellen foglalt állást, sőt kilátásba helyezte, hogy a kivetés megakadályozása érdekében a minisztérium országgyűlési törvénymódosításokat kezdeményez. Az MSZP a mostani bizottsági leszavazás ellenére a parlamentben szintén felveti majd a földadó megszüntetésének megtárgyalását – jelentette ki Gőgös Zoltán.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben