2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Föld

Lázár elárulta, hol hoznak létre mintagazdaságokat

A bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi ménesből válhat mintagazdaság, és kaphat ehhez állami területeket – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A ma működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél viszont éppen a cég szétesésétől tartanak.
 
 

Dolgozik a kormány az állami mintagazdaságok kialakításán – mondta mai tájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi ménesből válhat így mintagazdaság, és kaphat ehhez állami földterületeket, miközben – mint köztudott – a nemzeti földalapkezelő szervezethez (NFA) tartozó állami szántók nagy részét, 380 ezer hektárnyi területet értékesít a kormány.

A miniszter nem említett konkrétumokat arról, hogy a kormány miként képzeli el a mintagazdaságok kialakítását. Így egyelőre nem tudni, e gazdaságoknak milyen céllal és mekkora területekkel kellene működniük a jövőben.

Mezőhegyesen eközben éppen azon aggódnak, hogy a jelenlegi működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szétesik a földelvonások miatt. A nol.hu információi szerint a helyi önkormányzati képviselő testület olyan határozatot fogadott el, amely azt rögzíti, hogy a jelenlegi és a várható helyzetről állapotfelmérést és intézkedési tervet kell készíteni szakértők bevonásával, akiknek munkáját miniszteri vagy kormánybiztos hangolhatná össze. Az ellenzéki pártok pedig november 15-ére, az első földlicitet megelőző napra tüntetést hirdettek a városban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu