Lázár elárulta, hol hoznak létre mintagazdaságokat

agrarszektor.hu
A bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi ménesből válhat mintagazdaság, és kaphat ehhez állami területeket - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A ma működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél viszont éppen a cég szétesésétől tartanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dolgozik a kormány az állami mintagazdaságok kialakításán - mondta mai tájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi ménesből válhat így mintagazdaság, és kaphat ehhez állami földterületeket, miközben - mint köztudott - a nemzeti földalapkezelő szervezethez (NFA) tartozó állami szántók nagy részét, 380 ezer hektárnyi területet értékesít a kormány.

A miniszter nem említett konkrétumokat arról, hogy a kormány miként képzeli el a mintagazdaságok kialakítását. Így egyelőre nem tudni, e gazdaságoknak milyen céllal és mekkora területekkel kellene működniük a jövőben.

Mezőhegyesen eközben éppen azon aggódnak, hogy a jelenlegi működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szétesik a földelvonások miatt. A nol.hu információi szerint a helyi önkormányzati képviselő testület olyan határozatot fogadott el, amely azt rögzíti, hogy a jelenlegi és a várható helyzetről állapotfelmérést és intézkedési tervet kell készíteni szakértők bevonásával, akiknek munkáját miniszteri vagy kormánybiztos hangolhatná össze. Az ellenzéki pártok pedig november 15-ére, az első földlicitet megelőző napra tüntetést hirdettek a városban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?