Fontos bejelentést tett Lázár János a mezőhegyesi Ménesbirtokról

MTI
Átadták a több mint egymilliárd forintból felújított mezőhegyesi szakképző iskola központi épületét szerdán. Lázár János kormánybiztos az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötött átadón úgy fogalmazott, reményei szerint 2022-től a vidéké lesz a főszerep. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szavai szerint a mezőhegyesi technikum újjászületése "fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára".

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Lázár János kitért arra, hogy Mezőhegyes az ország egyik leghátrányosabb térsége, és "kutya kötelesség" esélyt adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése. A politikus elmondta: a kormány a következő tíz évben ötezer milliárd forintot, a beruházások felét biztosítja a vidékfejlesztés számára.  Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány (MATE) elnöke úgy vélte, a mezőgazdaság kettős szorításban van: miközben egyre növekvő népességet kell ellátnia, aközben azt egyre környezetbarátabb módon kell tennie. Van piaci tér, szavai szerint a főleg Ázsiában növekvő népesség számára mi termelhetjük meg az élelmiszert, hiszen nagy előnyünk az édesvíz és a jó minőségű termőföld. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Csányi Sándor szerint nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan működtetni a kis- és középbirtokokat, csak közösen tudnak versenyképesen termelni. A biztonság, az önellátás a legfontosabb. A keszthelyi, kaposvári, gödöllői és gyöngyösi egyetemből és 17 kutatóintézetből létrejött MATE-ról szólva kifejtette: az alapítvány augusztus 15-e óta gyakorolja az alapítói jogokat is. A béreket rendezték, megszüntettek több mint 60, nem piacképes szakot, a karokat intézetekké alakították át. A jelentkezők száma idén az országban a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal nőtt. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. Megújult az iskola központi épülete, korszerűsítették a bútorzatot és az informatikai eszközöket - mondta Tarkó Gábor iskolaigazgató. Az iskolában szeptembertől 68 településről csaknem 300-an kezdik meg tanulmányaikat.

Az igazgató jelezte, hogy elkezdődött a kollégium felújítása és 250 férőhelyessé történő bővítése is. Az épületet napelemes rendszerrel szerelik fel és talajszondás hőszivattyúval hűtik-fűtik majd. A tervek szerint az épület kereskedelmi szálláshelyként is funkcionál majd. Hozzátette, várhatóan szeptemberben indul a könyvtárnak, nyelvi labornak és informatikai központnak helyet adó úgynevezett tanműhely felújítása. Az iskolát sportcsarnokkal is bővítik bruttó 3 milliárd forintból, amely a település sport infrastruktúráját is erősíteni fogja, a távolabbi tervek között pedig egy 33 méteres tanuszoda építése is szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 1784-ben alapították. A 2004-ben privatizált birtokot az állam 2016-ban vásárolta vissza. Mezőhegyesen ma Európa egyik legmodernebb, teljesen robotizált szarvasmarhatelepe működik, a szántóföldi növénytermesztésben pedig a teljes területen (8 300 hektáron) precíziós gazdálkodásra tértek át. A cég öt év alatt mind gépesítettségét, mind eredményességét tekintve a legjobb öt hazai mezőgazdasági vállalat körébe jutott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?