Fontos bejelentést tett Lázár János a mezőhegyesi Ménesbirtokról

MTI
Átadták a több mint egymilliárd forintból felújított mezőhegyesi szakképző iskola központi épületét szerdán. Lázár János kormánybiztos az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötött átadón úgy fogalmazott, reményei szerint 2022-től a vidéké lesz a főszerep. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szavai szerint a mezőhegyesi technikum újjászületése "fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára".

Lázár János kitért arra, hogy Mezőhegyes az ország egyik leghátrányosabb térsége, és "kutya kötelesség" esélyt adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése. A politikus elmondta: a kormány a következő tíz évben ötezer milliárd forintot, a beruházások felét biztosítja a vidékfejlesztés számára.  Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány (MATE) elnöke úgy vélte, a mezőgazdaság kettős szorításban van: miközben egyre növekvő népességet kell ellátnia, aközben azt egyre környezetbarátabb módon kell tennie. Van piaci tér, szavai szerint a főleg Ázsiában növekvő népesség számára mi termelhetjük meg az élelmiszert, hiszen nagy előnyünk az édesvíz és a jó minőségű termőföld. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Csányi Sándor szerint nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan működtetni a kis- és középbirtokokat, csak közösen tudnak versenyképesen termelni. A biztonság, az önellátás a legfontosabb. A keszthelyi, kaposvári, gödöllői és gyöngyösi egyetemből és 17 kutatóintézetből létrejött MATE-ról szólva kifejtette: az alapítvány augusztus 15-e óta gyakorolja az alapítói jogokat is. A béreket rendezték, megszüntettek több mint 60, nem piacképes szakot, a karokat intézetekké alakították át. A jelentkezők száma idén az országban a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal nőtt. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. Megújult az iskola központi épülete, korszerűsítették a bútorzatot és az informatikai eszközöket - mondta Tarkó Gábor iskolaigazgató. Az iskolában szeptembertől 68 településről csaknem 300-an kezdik meg tanulmányaikat.

Az igazgató jelezte, hogy elkezdődött a kollégium felújítása és 250 férőhelyessé történő bővítése is. Az épületet napelemes rendszerrel szerelik fel és talajszondás hőszivattyúval hűtik-fűtik majd. A tervek szerint az épület kereskedelmi szálláshelyként is funkcionál majd. Hozzátette, várhatóan szeptemberben indul a könyvtárnak, nyelvi labornak és informatikai központnak helyet adó úgynevezett tanműhely felújítása. Az iskolát sportcsarnokkal is bővítik bruttó 3 milliárd forintból, amely a település sport infrastruktúráját is erősíteni fogja, a távolabbi tervek között pedig egy 33 méteres tanuszoda építése is szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 1784-ben alapították. A 2004-ben privatizált birtokot az állam 2016-ban vásárolta vissza. Mezőhegyesen ma Európa egyik legmodernebb, teljesen robotizált szarvasmarhatelepe működik, a szántóföldi növénytermesztésben pedig a teljes területen (8 300 hektáron) precíziós gazdálkodásra tértek át. A cég öt év alatt mind gépesítettségét, mind eredményességét tekintve a legjobb öt hazai mezőgazdasági vállalat körébe jutott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?