Nagy a baj! Árvízvédelmi készültséget rendeltek el Magyarországon

MTI
Az országban csaknem 350 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel. Ebből több mint 272 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú a készültség. Az érintett folyók a Duna, a Tisza, a Mosoni-Duna, a Szamos és a Kraszna. Másodfokú árvízvédelmi készültség több mint 75 kilométeren van érvényben a Túr folyón.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelentős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napok szárazabb időjárása után a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás, elsősorban az osztrák területeken. A Dunán az árhullám Nagybajcsnál csütörtökön éjfélkor tetőzött a másodfokú készültségi szintet megközelítő 519 centiméteres vízállással. Az előrejelzések szerint Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, amelynek tetőzése szombat éjjel várható. Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. 

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35-70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadék várható. Majd a jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai területeken. A lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A Túron a másodfokú készültségi szintet meghaladó, a Tisza Tivadartól Kisköréig tartó szakaszán a másodfokú készültségi szintet megközelítő, illetve meghaladó, a Tiszán Szolnoknál, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?