2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Föld

Óriásit ugorhat a hazai termelés: lazítanak a gazdákat korlátozó szabályokon

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. Ezért a nitrátrendelet módosítása érdekében különböző kísérletekbe és egyeztetésekbe kezdtek. A cél, hogy a növények táplálása jobban igazodjon a megváltozott éghajlathoz.
 
 

Az 59/2008 FVM-rendelet (nitrátrendelet) szerinti szabályozás az ország közel 4 millió hektárnyi mezőgazdasági területére fogalmaz meg előírásokat, melyek jelentős része az uniós csatlakozás óta betartandó, olvasható a NAK közleményében. A nitrátrendelet megalkotása óta több ponton változott, dominánsan gazdálkodási szigorításokkal. A kamara ezért ismételten indokoltnak tartaná a nitrátrendelet előírásain alapuló „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” útmutató egyes pontjainak módosítását is. A rendeletbeli szabályok enyhítése azonban csak kutatómunkák által igazoltan tehető meg, azaz tudományos eredményekkel kell alátámasztani, hogy a tervezett változtatás nem idézi elő a vizek nitrátosodását, illetve eutrofizációját.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. Zajlanak például a trágyázási tilalmi időszak kezdetének (október 31.) későbbi időpontra történő módosítását alátámasztó kutatások, különös tekintettel a klimatikus változásokra. Indokolt továbbá a termesztett növények alá kijuttatható hatóanyag-mennyiségek növelése. A kísérletek elvégzése érdekében a kamara több üzemmel felvette a kapcsolatot. Akik vállalták a fontos feladatot, azoknál az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet munkatársai az őszi kultúráknál elvégezték az alapminta-vételt és meghatározták a dózisértékeket. Az agrárkamara a mintatvételekhez biztosította a támogatást.

A NAK szeretné továbbá

 • biztosítani minden őszi kultúrára a tavaszi fejtrágyázást február 1-től, valamint
 • a pentozán-hatás kivédése érdekében a 100 kg szármaradványhoz adható 0,8 kg nitrogén-hatóanyag kiadásának lehetőségét is valamennyi termőhelyen.
 • Kapcsolódó kutatások zajlanak a szervestrágyák beltartalmi értékének módosíthatóságára, valamint a hasznosulási értékek csökkentésére. Ezáltal a műtrágya-hatóanyagok emelése is realizálható lenne, úgy mint egyes adalékanyagok alkalmazásakor.

Fentiekben ismertetett, de nem teljes körű módosítások uniós egyeztetéseinek lebonyolítása azonban egy többéves folyamat, hiszen ezt az igényt kutatási eredményekkel kell alátámasztani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu