Tombol a szárazság: az egész országban elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

Tombol a szárazság: az egész országban elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

agrarszektor.hu
2020. április 10-től - a fokozott erdőtűz kockázat miatt - az ország teljes területén életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva.

Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő egy hétben nem várható. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, ami az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válhat. Ezt jelzi a veszélyeztetett megyékben a leégett terület nagyságának növekedése is. A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a friss zöld hajtások megjelenésével az égetés már természetvédelmi szempontból sem kedvező.

Az erdők védelme és a károk megelőzése érdekében, a fokozott erdőtűz kockázat miatt, 2020. április 10-től országos tűzgyújtási tilalom lép életbe. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?