Valamit megszimatoltak! - Most ezért harcolhatnak a milliárdosok

agrarszektor.hu
Egyre jobb üzleti befektetésnek tartják az ukrán földeket egyes nemzetközi magántőke társaságok. Az ottani recesszió miatt ugyanis a helyi mezőgazdasági cégek többsége nehéz helyzetben van, így külföldi vállalatok egyre nagyobb területeket szerezhetnek meg. Egy amerikai agrárcég például hamarosan több mint 100 ezer hektár ukrán terület művelését kezdi meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nehéz helyzetbe kerültek mára az ukrán mezőgazdasági cégek a két éve tartó és súlyosbodó recesszió miatt. A helyi vállalkozások ugyanis egyre kevésbé jutnak pénzhez, mivel a bankok is szigorítják a hitelhez jutási feltételeket. A magyar gazdák információi szerint Kárpátalján például tavasszal sok termelőnek nem volt vetőmagja, műtrágyája, növényvédő szere és gázolaja földjei megműveléséhez. Ukrajna teljes mezőgazdasági területe eléri a 32 millió hektárt.

Az ukrán cégek válsága kedvez viszont a külföldi magántőke társaságoknak, amelyek egyre inkább érdeklődnek a helyi termőföldek iránt. Az amerikai tulajdonú AgroGeneration nevű vállalat például hamarosan több mint 100 ezer hektárnyi ukrán föld művelését kezdi meg és jelenleg is öt régióban termeszt búzát, napraforgót és egyéb gabonákat. A vállalat az elmúlt években mintegy egymilliárd dollárt fektetett be Kelet-Európában - írja az agweb.com.

Magyarországon a szigorú szabályozás miatt elképzelhetetlen, hogy bármely cég ekkora területhez jusson. A tavaly május elseje óta hatályos földforgalmi törvény társaságok számára a földtulajdonlást ne engedi meg, bérelként pedig általában 1200 hektár, kivételes esetekben - állattenyésztőknek és vetőmagtermelőknek - legfeljebb 1800 hektár művelését engedélyezi, ha a vállalatok úgynevezett mezőgazdasági termelőszervezetként a földhivataloknál nyilvántartásba vetetik magukat. Más kérdés, hogy több cégen keresztül egyes agrárgazdasági nagybefektetők nagyobb területekhez juthatnak, de százezer hektáros nagyságrendben a ma ismert nyilvántartások szerint termőföldek nálunk senkihez sem köthetők. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?