2017. április 23. vasárnap Béla

Hírek - Földpiac

Európai Bíróságra megy a magyar földvita - A tárca nem érti

Értetlenül áll a Földművelésügyi Minisztérium az előtt, hogy a Greenpeace Magyarország az Európai Bírósághoz fordul a kishantosi állami földek ügyében. Az agrártárca szerint az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy a korábbi földhaszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az Alkotmánybíróság a közelmúltban egyértelmű iránymutatást adott az ügyben, ezért a minisztérium nem érti, hogy a Greenpeace Magyarország miért fordul az Európai Bírósághoz a kishantosi földek miatt – derül ki a tárca közleményéből. A minisztérium szerint az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy a kishantosi állami területek haszonbérleti pályáztatása jogszerű volt.

Huszonegy éven keresztül használták a kishantosi földeket a magát „szerényen" vidékfejlesztési központnak nevező cég tagjai – fogalmaz a tárca közleménye. Több mint két évtized után azonban már megfeledkeztek arról, hogy állami területen gazdálkodnak. A minisztérium szerint nem vették tudomásul, hogy a nemzeti tulajdonú földek sorsáról az államnak kell döntenie. A kishantosi területeket több helyi gazda haszonbérletére bízták, így nem egy nagyobb birtokon gazdálkodó cég, hanem több családi vállalkozás és egy oktatási intézmény kapta meg a területeket.

Kapcsolódó cikkek


 

A címlapról ajánljuk

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ