Európai Bíróságra megy a magyar földvita - A tárca nem érti

agrarszektor.hu
Értetlenül áll a Földművelésügyi Minisztérium az előtt, hogy a Greenpeace Magyarország az Európai Bírósághoz fordul a kishantosi állami földek ügyében. Az agrártárca szerint az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy a korábbi földhaszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Alkotmánybíróság a közelmúltban egyértelmű iránymutatást adott az ügyben, ezért a minisztérium nem érti, hogy a Greenpeace Magyarország miért fordul az Európai Bírósághoz a kishantosi földek miatt - derül ki a tárca közleményéből. A minisztérium szerint az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy a kishantosi állami területek haszonbérleti pályáztatása jogszerű volt.

Huszonegy éven keresztül használták a kishantosi földeket a magát "szerényen" vidékfejlesztési központnak nevező cég tagjai - fogalmaz a tárca közleménye. Több mint két évtized után azonban már megfeledkeztek arról, hogy állami területen gazdálkodnak. A minisztérium szerint nem vették tudomásul, hogy a nemzeti tulajdonú földek sorsáról az államnak kell döntenie. A kishantosi területeket több helyi gazda haszonbérletére bízták, így nem egy nagyobb birtokon gazdálkodó cég, hanem több családi vállalkozás és egy oktatási intézmény kapta meg a területeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03