2023. szeptember 26. kedd Jusztina

Forradalmian új eszközök kellenek a piacra - Interjú Kalmár Tiborral, a Väderstad Kft. ügyvezetőjével

Agrárszektor
Nem kedvező az a fennálló jelenség, mely szerint az új nem feltétlenül jelent technológiai fejlődést - mondta el kérdésünkre Kalmár Tibor, a Väderstad Kft. ügyvezetője. Cégéről, annak jövőjéről és az agrárágazat várható alakulásáról osztotta meg velünk gondolatait.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Agrárszektor.hu: Milyen termékpalettával vannak jelen a hazai piacon?

Kalmár Tibor: A Väderstad 1998 óta van jelen a magyar piacon. Annak ellenére, hogy a termékpalettánk évről évre megújul mind a mai napig a talajművelés és a vetés gépesítésének specialistájaként ismert a svéd gyártó. A szántásos és a forgatás nélküli talajelőkészítési technológiához egyaránt ajánlunk munkagépeket épp úgy, mint eltérő koncepció alapján épült, különböző megoldásokat felvonultató gabonavetőgépeket. Munkagépeink több műveletet végeznek egyetlen menetben, talajkímélő és energiatakarékos konstrukcióknak számítanak. Termékpalettánkon konkrétan megtalálhatók henger-simító kombinációk, magágykészítő kombinátorok, rövidtárcsák, szántóföldi kultivátorok, továbbá új generációs, kombinált gabonavetőgépek, valamint direktvetőgépek.

Asz.: Hogyan látja a szektor gépesítettségét?

K.T.: Elsősorban a szántóföldi növénytermesztésre van rálátásom, ami tagadhatatlanul jelentős fejlődésen esett át az elmúlt 10 évben. A támogatásoknak köszönhetően sokan már 4-5 éves erő és munkagépeket cserélnek újabbakra. Nem kedvező ugyanakkor az a fennálló jelenség, mely szerint az új nem feltétlenül jelent technológiai fejlődést. Ezen azt értem, hogy bár sokan sokat invesztáltak az elmúlt időszakban a gép technológiák megújítására pl. a gabona vetőgépek hazai piacán még mindig kb. 75 %-ban hagyományos vetőgépeket használnak, pedig már sok gyártó kínálatában léteznek korszerű kombinált, talajművelő, a műtrágyát a vetéssel egy menetben kijuttató típusok. Ezekkel a magoldásokkal ténylegesen elérhető a mindennapi gyakorlat forradalmasítása. Talán még a szemléletmódbeli váltás késik.

Asz.: Milyen finanszírozási lehetőségek vannak?

K.T.: A nagyértékű munkagépek beszerzését a kezdetektől fogva különböző finanszírozási konstrukciókkal segítjük. A magyar mezőgéppiac legfontosabb finanszírozóival együttműködünk, stratégiai partnerünk a BNP Paribas Lease Group Zrt., akivel kapcsolatunk egészen 2001-re nyúlik vissza. Szinte nem telt el úgy év az elmúlt időszakban, hogy ne ajánlottunk volna kedvező kamatozású lízing és hitel konstrukciókat, melynek köszönhetően a Väderstad neve az olcsó finanszírozással forrt össze. A gyári támogatás eredményeképpen, főként előszezonban a piaci kamatozásnál jóval kedvezőbb feltételekkel kínálunk 3-5 éves futamidejű konstrukciókat. Az idén, konkrétan október 1-től 2011. január 31-ig 0,99 % éves kamatozású, 3 éves futamidejű, euró alapú, valamint 4,99 % éves kamatozású, 3 éves futamidejű, forint alapú zárt végű pénzügyi lízinget ajánlunk gépeink mellé.

Asz.: A szektor mely szegmenséből kerülnek ki ügyfeleik?

K.T.: A Väderstad magyarországi ügyfélköre jellemzően 100 ha-t meghaladó területtel rendelkező gazdák, gazdaságok közül kerül ki. Ők rendelkeznek olyan erőgépekkel , melyek munkagépeink üzemeltetéséhez szükségesek. A másik magyarázat a beruházás megtérülése, mely szintén fontos szempont, amikor döntést kell hozni. Nagyobb szántóterület és/vagy bérmunka esetén gyorsabb a beruházás megtérülése. Ma a Väderstad-nak Magyarországon több mint 1600 partnergazdaság van, a legkisebb 80, míg a legnagyobb 20 000 ha-t meghaladó szántóterülettel rendelkezik. Ugyanakkor le kell szögeznem azt, hogy a korszerű technológiákra való átállás nem lehet üzemméret kérdése, hanem sokkal inkább a változó, gyakran szélsőséges piaci és időjárási körülményeknek való megfelelés.

Asz.: Milyen szolgáltatásokat kínálnak ügyfeleiknek?

K.T.: A szántóföldi növénytermesztés gépesítésében, elsősorban gabonafélék és repce technológiájához ajánlunk munkagépeket, valamint technológiát. Koncepciónk középpontjában a menetszám-takarékos, kímélő művelés és vetés áll, mely Magyarország szélsőségekkel jellemezhető időjárásához való alkalmazkodás alapvető eszköze. Munkagépeinkhez magas színvonalú alkatrészellátás és szervizszolgáltatás társul, melyet saját szakembereinkre építünk. Köztudott, hogy a Väderstad önálló márkaképviseletként van jelen Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a fent említett feladatokat kereskedők, forgalmazók nélkül, önállóan látjuk el.

Asz.: Mit vár az új kormány agrárpolitikájától?

K.T.: Bízom benne, hogy előtérbe kerül a termőföld és a talajállapot kímélő gépi technológiák támogatása, mely az elmúlt években nem valósult meg. Nem egyes erő- és munkagépeket, hanem komplett technológiákat, gépesítési megoldásokat kellene előtérbe helyezni. Elősegíteni azt, hogy valóban forradalmian új eszközök kerüljenek ki a piacra, valamint hogy megvalósuljon a gyakorlat és a képzés összhangja. Az egyetemeket, kutatókat be kell vonni annak érdekében, hogy hazánk éghajlati és piaci adottságaihoz igazodó termelési struktúra jöjjön létre, melyben a birtokméret, a korszerű növénytermesztési technológia, benne a gépesítés jut központi szerephez, és melyben az elméleti képzés és a mindennapi gyakorlat összhangja valósulhat meg. Technológiai szintű támogatásra van tehát szükség, amihez szükséges tudás és gyakorlati tapasztalat megszerzését is elő kell segíteni.

Asz.: Hogyan látja az ágazat jövőjét?

K.T.: A termelői árak alakulásában az elmúlt két évhez hasonló hektikusság fogja jellemezni a következő esztendőket is. A siker kulcsa az alkalmazkodás lesz. Ugyanakkor van tennivalója a magyar agrártárcának és az EU-nak is annak érdekében, hogy a piac kiszámíthatóbbá, ennek megfelelően pedig a termelés tervezhetőbbé váljon. Örülök, hogy az új kormány a vidék megélhetésének kérdését és az ágazat jövőjét együtt kezeli. Sokan, köztük én is nagy várakozásokkal nézünk a következő évek elé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?