2023. szeptember 26. kedd Jusztina

Kezd magához térni Európa traktorpiaca

agrarszektor.hu
Idén először mutatott emelkedést Franciaországban az új traktorok regisztrációja, amely akár az európai mezőgazdasági gépek piacának talpra állására is utalhat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Franciaországban - az EU legnagyobb traktorpiacán, ahol 2009-ben közel 40 ezer új gépet jegyeztek be - novemberben 3,6 százalékkal több traktort regisztráltak, mint előző év hasonló időszakában. Előző hónapban Németországból érkeztek hasonló adatok: ott 58 százalékkal nőtt a bejegyzések száma.

Mindkét országban elsősorban a kisebb teljesítményű - 100 lóerő alatti - traktorok forgalma emelkedett inkább: Franciaorszában 7,2 %-kal, Németországban 62 %-kal. Németország egyébként a második legnagyobb piac az EU-n belül, Nagy-Britanniát megelőzve.

Szakértők szerint az emelkedés egy részét a jövő évben életbe lépő új károsanyag-kibocsátási szabályozás miatti vásárlások indokolják, amely az úgynevezett TIER 3B-s motorokra történő áttérést írja elő. Ugyanakkor az egyre emelkedő gabonaárak is indokolják a gépek iránti keresletnövekedést.

Európában, szemben Észak-, és Dél-Amerikával még mindig nem tért magához a válság után a mezőgazdasági gépipar, hiába nőttek a gabonaárak. Elemzők szerint ez nagyrészt a szigorúbb hitelfeltétekkel magyarázható, amely visszafogta a keresletet.

A gyártók közül az Agco - a Massey Ferguson gépek gáyrtója -, valamint a CNH Global rendelkezik a legnagyobb forgalommal a nyugat-európai piacokon, de a John Deere traktorok gyártója, a Deere & Co is számottevő piaci részesedéssel bír.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?