Beszakad a jég a gépek alatt

agrarszektor.hu
A Kis-Balaton vékony jege nem bírja el a gépeket, ezért nem tudják megkezdeni az idei nádaratást - közölte a Zalai Hírlap.

A nádaratást december végétől február elejéig van lehetőség elvégezni, kemény fagyok esetén azonban ezt a határidőt meghosszabbítják pár héttel. Azért is van ez a határidő, mert mélyebb területeken csak a jégről van lehetőség elvégezni a munkákat, viszont most a Balaton magas vízállása miatt a zsilipeken nem tudják leengedni a vizet, így a sekélyebb részekhez sem férnek hozzá a munkások.

A kis-balatoni nád tetőfedésre, exportra és ipari célokra is egyaránt alkalmas, kiváló minősége miatt. Ez a rész a legnagyobb nádas a térségben, közel 2 ezer hektáron terül el, magát a balatoni szegélyt pedig 1200 hektáron fedi.

Tavaly például 150 hektáron vágtak le 130 ezer kévét. Ebben az évben 400-500 hektáron tervezték a vágást, de december óta nem tudnak haladni a munkával, mert a vékony jégpáncél nem bírta el a munkagépeket.

Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a lapnak elmondta, hogy ez a tevékenység a nádasok miatt is fontos, mert ilyenkor az avas, már rothadásnak indult nádat is levágják, így egészsége, új állomány tud fejlődni helyette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?