Szabadabb kezet kapnának a kormányok GMO-ügyben

agrarszektor.hu
Támogatja az Európai Parlament azt a jogszabály-javaslatot, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy betiltsák, korlátozzák, vagy éppen engedélyezzék a génmódosított szervezetek köztermesztését. A bizottsági tervezettel ellentétben az EP azt is engedné, hogy környezetvédelmi indokokra hivatkozva tiltsa be egy tagállam a GMO-termesztést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EP első olvasatban fogadta el a francia liberális Corinne Lepage jelentését a génmódosított növények köztermesztéséről, amellyel lényegében támogatja az Európai Bizottság kezdeményezését a köztermesztés tilalmának tagállami meghatározásáról - írja a BruxInfo.

A javaslat lényege, hogy a jövőben már ne az EB ítélhesse meg, hogy mely növényfajtákat lehet termeszteni az EU-ban, és melyeket nem, hanem a tagállamok szabadon dönthessék el, hogy a területükön lehet-e termeszteni genetikailag módosított szerkezetű növényeket, avagy sem. A Bizottság kikötötte, hogy a tagországok nem hivatkozhatnának egészségügyi és környezetvédelmi indokokra a tiltáskor vagy korlátozáskor.

Az Európai Parlament az elfogadott jelentésében azt javasolta, hogy a tagországok legalább környezetvédelmi indokokra hivatkozhassanak. Ilyen indokok lehetnének az EP szerint a növényvédő szerekkel szembeni ellenállóképesség, a biológiai sokféleség megőrzése, vagy a megfelelő adatok hiánya azzal kapcsolatban, hogy a génmódosított növények termesztésének milyen negatív következményei lehetnek a környezetre.

Corinne Lepage Strasbourgban azt mondta, ha a GMO-t majdan tiltó tagországok hivatkozhatnának a klasszikus környezetkárosító okokra, könnyebben érvelhetnének a Kereskedelmi Világszervezettel folytatandó esetleges vitában, félő ugyanis, hogy a WTO azonnal szabályellenesnek minősítené a GMO köztermesztésének tiltását.

A jogszabály vitája a Tanácsban folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?