2024. július 27. szombat Olga, Liliána

A Merkantil Bank 2014 vezető agrárgép-finanszírozója (x)

agrarszektor.hu
2013-ban az MNB által meghirdetett NHP (Növekedési Hitelprogram) felpezsdítette a vállalkozások hitelezési piacát, elindultak a kertészeti pályázatok, és körvonalazódott az ÁTK támogatás rendszere is, melyek további eszközberuházási igényeket generáltak a szektorban. 2014 elejétől az NHP II. szakasza már nem csak beruházási hitelként, hanem lízingszerződésekre is igénybe vehetővé vált, ami további élénkülést jelentett.

A Merkantil Bank felkészült az NHP hitelek és a támogatások kezelésére, aminek köszönhetően a lízing finanszírozók közül elsőként jelent meg új finanszírozási termékeivel. Az első időszakban - a gépvásárlásokhoz kapcsolódó támogatások miatt - főleg a beruházási hitelügyletek domináltak, de ezzel párhuzamosan elindult a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok finanszírozása is, ahol már a lízing kapta a fő szerepet. Jelentős számban érkeztek finanszírozási igények, melyeket a jóváhagyási rendszer és a finanszírozási folyamatok átalakításának köszönhetően sikerült zökkenő mentesen lekezelni. A folyamat átalakításának egyik fontos és meghatározó eleme volt, hogy azon gazdasági egységeknél, ahol a jövedelmező mezőgazdasági tevékenység számokban és tárgyiasult vagyonban is megmutatkozott, egyszerűsített és gyorsított döntési mechanizmust alkalmazzon a Bank.

Az egyértelműen látszik, hogy a beruházási kedv az év második felében továbbra is megmaradt, így a kihelyezés tekintetében rekord évet vár a Bank, ami - a Lízingszövetség statisztikája alapján - 40% feletti piaci részesedést jelent a Merkantil számára az agrárgép-finanszírozásban. Jövő évre hasonló eredményt vár a Bank, amihez az is hozzá járulhat, hogy az NHP II. szakaszát egy évvel meghosszabbították.

Az elmúlt 5 év tapasztalataira alapozva a következő évet is felkészülten várja a Bank. A gyorsított hitelbírálati mechanizmussal kiszámíthatóságot és gyorsaságot biztosít az ügyfeleinek és a partnereinek. A slágernek számító 50%-os kamattámogatott és az NHP lízingtermékek mellett az összes (jelenlegi lízingpiacon) létező termék megtalálható a Bank termékpalettáján, így magas szolgáltatási színvonalon tudja kielégíteni valamennyi ügy fele igényét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31