Jó gumival félmilliót is spórolhat!

A közúti közlekedésben a 100 km-re eső fogyasztási adatok jelentik az összehasonlíthatóságot, a mezőgazdaságban inkább az időegységre vetített mennyiség számít. Az üzemórára vetített fogyasztási adat is fontos tehát, de az éves szinten elérhető félmilliós megtakarítás lehetősége mellett sem lehet elmenni szó nélkül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH 2014-es felmérése szerint Magyarország teljes területének 46%-át, azaz mintegy 4,3 millió HA területet szántóterületként hasznosítunk. A Gazdaságszerkezeti Összeírás korábbi adatai alapján hazánkban mintegy 491 ezer vállalkozás és magánszemély folytat mezőgazdasági tevékenységet, és noha a magánszemélyek átlagosan csak néhány hektár földterülettel rendelkeznek, egy közepes méretű hazai agrárvállalkozás, illetve családi agrárvállalkozás átlagosan 100-120 hektár területen gazdálkodik.

A termesztett haszonnövény kultúrától függően, egy hektárnyi szántóföldet a gazdáknak minden évben átlagosan 6-8 alkalommal szükséges gépeikkel, leginkább traktoraikkal megművelniük. Az alapművelés, vagyis a szántás, a tárcsázás, a gyűrűhengerezés, a talajlazítás, a magágy előkészítés, a vetés, műtrágya-szórás, a permetezés, az aratás és cséplés eltérő mértékben ugyan, de mind üzemanyag-igényes műveletek.

A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2014-as adatai alapján egy közepes, 125 kW teljesítményű univerzális traktor üzemeltetési költségeivel számolva a termőterület megművelésének üzemanyag költsége, a művelés mélységétől és a terepviszonyoktól függően 20-30 ezer forintot tesz ki. A magyar agrárgazdaságok átlagosnak számító, 100 hektáros üzemméretére vetítve ez azt jelenti, hogy egy agrárvállalkozásnak évente 2-3 millió forintot is üzemanyagra kell költenie.

Egy átlagos,100 hektár földterületet művelő agrárgazdaság évente átlagosan akár 500 liter üzemanyagot, vagyis közel 150 000 forintot is megtakaríthat. Sok megoldás létezik ilyen mértékű fogyasztáscsökkentésre, de a legegyszerűbbre, a legkézenfekvőbbre sokan nem is gondolnak. Ahogy a közúton, úgy a földeken is nagy jelentősége van a megfelelő guminyomás megválasztásának, ahogy a feladathoz leginkább illeszkedő méretű, mintázatú és keverékű gumiabroncsnak is.

A traktorok és mezőgazdasági gépek abroncsaiban tehát jelentős üzemanyag- és költségmegtakarítási potenciál rejlik, a Bridgestone új gumja esetében 50 hektáronként akár 36 liter gázolaj is megtakarítható. Ez átlagos,100 hektár üzemméretű magyar agrárgazdaságra vetítve, az adott terület évenkénti 6-8 alkalommal történő megművelésének üzemanyagigényével számolva, évente akár 420-560 liter üzemanyag-megtakarítást - vagyis a gázolaj kúti átlagárával számolva évente 126 000-168 000 forint megtakarítást - eredményezhet. (A mezőgazdaságban elérhető adó visszatérítéssel ennek mérték kevesebb, 88-118 ezer forint)

A mezőgazdasági abroncsok egyik legfontosabb tulajdonsága az oldalfali rugalmasság. A hagyományos, 1,0 bar, illetve 1,2 bar nyomáson működő abroncsokkal szemben a Bridgestone VT-TRACTOR abroncsok alacsonyabb, akár 0,8 bar nyomáson is üzemeltethetők, ezáltal az abroncs akár 26%-kal is nagyobb felületen érintkezik a talajjal és kevésbé tömöríti azt, így jobb lesz a talaj nedvességelnyelő és megtartó képessége, ami hozzájárul az adott terület terméshozamának növeléséhez.

Ennek az abroncsnak a terhelési kapacitása ráadásul független a traktor sebességétől, így nem szükséges az abroncsnyomáson változtatni, akár szántóföldön dolgozik, akár az országúton hajt a gazda. A szabványos abroncsokkal összehasonlítva ugyanazon az 50 km/h-s sebességen és 1,6 bar nyomáson a 40%-kal nagyobb terhet képesek szállítani, amely a gazdák számára - mivel kevesebb fordulót kell megtenniük az országúton - időt és pénzt takarít meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13