Faültető drónokkal venné fel a harcot a klímaváltozással egy kanadai cég

Faültető drónokkal venné fel a harcot a klímaváltozással egy kanadai cég

agrarszektor.hu
Emberi közreműködés nélkül borítaná be fákkal a kopár vagy leégett területeket egy kanadai startup. Faültető drónokat állított munkába a Flash Forest nevű cég a múlt héten Toronto északi részén, ott, ahol egy szabadtéri tűzeset miatt számos fa elpusztult. A drónokat kis tartályokkal szerelték fel, a faültető szerkezet ezekből lövelli ki a földbe a vetőmagokat, amelyekből a remények szerint új fák nőnek majd.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az embernél gyorsabban dolgozó drónokkal venné fel a küzdelmet az erdőirtásokkal és az erdőpusztulásokkal a Flash Forest nevű kanadai startup, írta meg a HVG.hu a Fast Company értesülései alapján. A cég szerint a gépek egy hónap alatt 40 ezer új fára elegendő magot szórnak a talajra, de a Flash Forest által 2028-ra kitűzött végső cél a legalább egymilliárd új fa ültetése. A fásítás miatti igyekezet nem új, több környezetvédő szerint is a fákkal sikerülhet csak elejét venni a bolygó egészét veszélyeztető klímaváltozásnak.

A drónokkal ugyan nem lehet megállítani az erdőirtást, de az elpusztított erdőterületek újratelepítésében sokkal hasznosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak lehetnek, mint az ásókkal és lapátokkal felszerelt emberek. A Flash Forest a drónjaival jelenleg 10-20 ezer vetőmagot képes kiszórni, de a technológia jövőbeli fejlődését figyelembe véve arra számítanak, hogy az emberiség hamarosan azt a szintet, amikor két drónpilóta 100 ezernyi fát is képes lesz elültetni egy nap alatt. Ezzel szemben egy ember manuális módszerekkel körülbelül 1500 fát képes elültetni egy nap alatt.

A startup szerint programjuk olcsóbb, mint a rendes fásítási munkálatok, hiszen eleve gépekkel dolgoznak, azoknak pedig se fizetést, se szállást nem kell adni. A Flash Forest tervei között szerepel, hogy egy fa ültetésének költségeit 50 centre vigye le, ami körülbelül 163 forintot jelentene a jelenlegi árfolyamon. A cég emellett megpróbálja az egyéb helyreállítási költségeket is csökkenteni.

A Flash Forest elárulta azt is, hogyan fog zajlani a munka. Először csak néhány drónt fognak kireptetni, akik feltérképezik a helyszínt, valamint a talaj és a meglevő növényzet alapján megállapítják, melyek a legmegfelelőbb pontok a fák ültetésére. Következő lépésként kirajzanak az ültetődrónok, amelyek pontosan oda fogják eljuttatni a vetőmagokat, ahová kell. A vetőmagok egy speciális maghéjba burkolva és egy megfelelő tápanyag-keverékkel együtt jutnak a földbe, amelynek köszönhetően a megszokottnál hetekkel korábban el fognak kezdeni csírázni. Ezek a maghéjak úgy lettek megalkotva, hogy megőrizzenek minden nedvességet, így a fácskák hónapokig tartó szárazságokat is túlélhetnek velük. Különleges területeken, mint például hegyvidékeken vagy mangrove erdőkben, a drónok egy pneumatikus kilövőeszközzel gondoskodnak majd arról, hogy a magok kellőképpen mélyre jussanak a talajban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?