Faültető drónokkal venné fel a harcot a klímaváltozással egy kanadai cég

Faültető drónokkal venné fel a harcot a klímaváltozással egy kanadai cég

agrarszektor.hu
Emberi közreműködés nélkül borítaná be fákkal a kopár vagy leégett területeket egy kanadai startup. Faültető drónokat állított munkába a Flash Forest nevű cég a múlt héten Toronto északi részén, ott, ahol egy szabadtéri tűzeset miatt számos fa elpusztult. A drónokat kis tartályokkal szerelték fel, a faültető szerkezet ezekből lövelli ki a földbe a vetőmagokat, amelyekből a remények szerint új fák nőnek majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az embernél gyorsabban dolgozó drónokkal venné fel a küzdelmet az erdőirtásokkal és az erdőpusztulásokkal a Flash Forest nevű kanadai startup, írta meg a HVG.hu a Fast Company értesülései alapján. A cég szerint a gépek egy hónap alatt 40 ezer új fára elegendő magot szórnak a talajra, de a Flash Forest által 2028-ra kitűzött végső cél a legalább egymilliárd új fa ültetése. A fásítás miatti igyekezet nem új, több környezetvédő szerint is a fákkal sikerülhet csak elejét venni a bolygó egészét veszélyeztető klímaváltozásnak.

A drónokkal ugyan nem lehet megállítani az erdőirtást, de az elpusztított erdőterületek újratelepítésében sokkal hasznosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak lehetnek, mint az ásókkal és lapátokkal felszerelt emberek. A Flash Forest a drónjaival jelenleg 10-20 ezer vetőmagot képes kiszórni, de a technológia jövőbeli fejlődését figyelembe véve arra számítanak, hogy az emberiség hamarosan azt a szintet, amikor két drónpilóta 100 ezernyi fát is képes lesz elültetni egy nap alatt. Ezzel szemben egy ember manuális módszerekkel körülbelül 1500 fát képes elültetni egy nap alatt.

A startup szerint programjuk olcsóbb, mint a rendes fásítási munkálatok, hiszen eleve gépekkel dolgoznak, azoknak pedig se fizetést, se szállást nem kell adni. A Flash Forest tervei között szerepel, hogy egy fa ültetésének költségeit 50 centre vigye le, ami körülbelül 163 forintot jelentene a jelenlegi árfolyamon. A cég emellett megpróbálja az egyéb helyreállítási költségeket is csökkenteni.

A Flash Forest elárulta azt is, hogyan fog zajlani a munka. Először csak néhány drónt fognak kireptetni, akik feltérképezik a helyszínt, valamint a talaj és a meglevő növényzet alapján megállapítják, melyek a legmegfelelőbb pontok a fák ültetésére. Következő lépésként kirajzanak az ültetődrónok, amelyek pontosan oda fogják eljuttatni a vetőmagokat, ahová kell. A vetőmagok egy speciális maghéjba burkolva és egy megfelelő tápanyag-keverékkel együtt jutnak a földbe, amelynek köszönhetően a megszokottnál hetekkel korábban el fognak kezdeni csírázni. Ezek a maghéjak úgy lettek megalkotva, hogy megőrizzenek minden nedvességet, így a fácskák hónapokig tartó szárazságokat is túlélhetnek velük. Különleges területeken, mint például hegyvidékeken vagy mangrove erdőkben, a drónok egy pneumatikus kilövőeszközzel gondoskodnak majd arról, hogy a magok kellőképpen mélyre jussanak a talajban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03