Új technológia hozhat forradalmi változást a magyar mezőgazdaságban

Új technológia hozhat forradalmi változást a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az egyik legmeghatározóbb technológiai újdonságot ismertető weboldal érhető el 2020. június 9-étől. Az 5G többek között a mezőgazdaság számára is előnyös, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre. A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többek közt az iparban, a mezőgazdaságban is, olvasható a NAK oldalán.

Az 5G.hu célja a hiteles és pontos tájékoztatás, a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás lehetséges felhasználási területeinek bemutatása. Az 5G.hu oldalán a következő olvasható: "A digitalizált és hálózatba kötött gépeknek, gyártósoroknak, üzemeknek köszönhetően az ipari termelésben is forradalmi megoldásokat hoz az 5G. Az ilyen gyárak - a vezeték nélküli gyártóelemeknek köszönhetően - akár pár óra leforgása alatt könnyedén átszerelhetők újfajta gyártásra, így valósággá válik az egyedi tömegtermelés. Az 5G segítségével javul közműipari és villamosenergia-hálózatok megbízhatósága, hatékonysága is. A mezőgazdasági termelésbe bevont és 5G hálózatokba kapcsolt érzékelők segítségével hatékonyabbá válik a tápanyagellátás, az öntözés és a növényvédelem, ez pedig hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához."

A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29%-a, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel.

Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként az idei év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként döntő mértékben befolyásolja a versenyképességet is.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?