Itt a kínaiak legújabb dobása: környezetbarát robottraktorokat szabadítanának a földekre

Itt a kínaiak legújabb dobása: környezetbarát robottraktorokat szabadítanának a földekre

A kínai szakemberek már a jövő traktorait fejlesztik. Az ET504-H nevet viselő elektromos traktorral nemcsak a piacra akarnak betörni, de azt is szeretnék, ha a jövő mezőgazdasági gépei sokkal környezetbarátabbak lennének.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A futurisztikus kinézetű ET504-H traktorok nemcsak 5G mobilkommunikációs technológiával lesznek ellátva, de önvezető funkcióval és teljes távirányíthatósággal is rendelkezni fognak. A traktort a CHIAIC (Louyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equiptment Co., Ltd.), valamint a Louyang a Csinghua Egyetem egyik kutatóintézetével együttműködő kutatás-fejlesztési bázisa fogja fejleszteni, írta meg a Future Farming. A traktor létrehozásában a legnagyobb kínai traktorgyártó, az YTO is részt vesz, amely a prototípus alkatrészeinek egy részét készítette. Az YTO elmondása szerint a CHIAIC elkötelezett az új energiaforrásokat felhasználó, kezelő nélküli traktorok és más mezőgazdasági gépek fejlesztése mellett. A nagy traktorgyártó úgy véli, a CHIAIC máris nagyot lépett előre olyan kulcsfontosságú technológiák terén, mint a pilóta nélküli vezetés és az elektromos irányítás, valamint az új energiaforrások felhasználása a mezőgazdasági gépekben.

Az ET504-H traktor egy fő, állandó mágneses, szinkronizált motorral, valamint független elektromos emelő- és kormánymotorokkal fog rendelkezni. A hidrogén üzemanyagcellák akkor fognak üzemelni, amikor a traktor működéséhez épp nem lesz szükség annak minden erejére, míg a nagyobb teljesítményt igénylő munkafolyamatok alatt egy lítiumakkumulátor gondoskodik majd az extra energiáról. Az elektromos motor 50 lóerős teljesítmény leadására lesz képes, a traktor maga 30 km/h-s csúcssebességgel fog rendelkezni.

Az ET504-H gépet úgy fejlesztették, hogy képes legyen kezelő nélkül is üzemelni. Ennek érdekében a traktor a China Mobile 5G hálózatát használja, de rendelkezik GPS-antennával, milliméteres hullámradarral és a távirányítást lehetővé tevő adattovábbítási technológiával. A navigációs technológia képes lesz valós időben érzékeli a mozgó traktort és közvetlen környezetét. A jármű ki fogja használni az 5G funkciók előnyeit, így a nagy adatátviteli sebességet, az alacsony késleltetést és a nagy csatlakozási tartományt, valamint ötvözni fogja ezeket az intelligens, pilóta nélküli technológiákkal, hogy ezzel is javítsa a mezőgazdasági gépek működésének megbízhatóságát és lehető legjobb minőségű szolgáltatásokat nyújtsa a felhasználóknak.

Ezzel a traktorral be akarjuk bizonyítani, hogy a hidrogénüzemű önjáró traktoroknak igenis van jövőjük a mezőgazdaságban. Az ET504-H mostanra túljutott a gyártási és marketing teszteken. Ugyanakkor az akkumulátorok jelenlegi magas előállítási költségeiből kifolyólag még nem rendelkezünk megfelelő értékesítési tervvel. Ez persze hamar megváltozhat, ha az akkumulátorok ára csökkenni fog

- mondta Huang Sengcao, a CHIAIC vezérigazgató-helyettese.

De nem csak a kínaiak foglalkoznak a hidrogén üzemanyagcellás mezőgazdasági traktorok fejlesztésével. A New Holland már 2009-ben piacra dobta a világ első hidrogén-meghajtású traktorját, az NH2-est, amely 2012-re megjelenhetett az európai gazdaságokban. De az üzemanyaghoz való korlátozott hozzáférhetőség, valamint a magas előállítási költségek miatt ez a gép kereskedelmileg nem volt életképes.

(Címlapkép forrása: CHIAIC)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?