Már készül minden szamócatermesztő álma: ez a kütyü sok terhet levehet a vállukról

Már készül minden szamócatermesztő álma: ez a kütyü sok terhet levehet a vállukról

Szamócaszámláló drónt fejlesztettek ki a belgák. A Flanders Make nevű feldolgozóipari kutatóintézet olyan repülő drónt hozott létre, ami a mesterséges intelligenciájának köszönhetően a levegőből képes megszámolni a bogyókat. A kutatók szerint ez a fejlesztés nagy segítséget jelenthet a termelőknek, mivel pontosabb becsléseket tesz lehetővé a terméshozamokat illetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Flanders Make korábban olyan drónokat fejlesztett ki, amelyek képesek önállóan leltárazást végezni egy raktárban. Emellett olyan algoritmust alkottak meg, amely a kamerák és a szenzorok képes segítségével képes megszámolni egy parcellán a virágokat és a gyümölcsöket, hogy aztán ezekből hozambecsléseket csináljon - írta meg a Future Farming.

Ebben az esetben virágzó szamócákról készített légifelvételeket gyűjtöttünk. Az algoritmusunk ezeket elemezte, majd megszámolta a látható gyümölcsöket és virágokat

- mondta el Rob Heylen, a Flanders Make egyik kutatója.

Mivel a kutatás során a kutatók maguk is felmérték az adott terepet, képesek voltak megállapítani a digitálisan felismert virágok száma és a tényleges virágmennyiség közötti különbséget. Ezáltal ismertté vált az algoritmus hibahatára, és így a kutatók képesek lettek arra is, hogy sebtiben gyűjtött drónos felvételek alapján nagy pontossággal határozzák meg a virágok tényleges számát.

Az applikációt a Flanders Make a Belga Kísérleti Gyümölcstermesztési Központtal együttműködve hozta létre. A központ korábban elindított egy projektet, aminek keretén belül egy három hetes időintervallum alatt manuálisan is megszámolták a szamócavirágokat. A drónnak köszönhetően ez most már sokkal gyorsabban fog menni.

A Flanders Make közleménye szerint ahhoz, hogy az üzleti világ is elfogadja az új drónos applikációkat, az kell, hogy azok mesterséges intelligencián alapuljanak. Ez a technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a drónok teljesen önállóan végezzenek el bizonyos feladatokat, vagy hogy villámgyorsan elemezzék a begyűjtött képeket.

(A cikkben szereplő képek és videók a Flanders Make tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?