Itt a svédek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Autonóm, elektromos és ultrakompakt traktort tervezett a svéd CAKE nevű cég. Az új robotjármű a kisebb méretű gazdaságok számára kínálna alternatívát a nagyobb, hagyományos gépekkel szemben. A cég közleménye szerint az általuk megálmodott robottraktor képes arra, hogy minden nap, egész nap segítse a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy éppen az üvegházakban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Elektromos és ultrakompakt robottraktorral rukkolt elő a svéd CAKE. A gép tervezője, Fanny Jonsson szerint a traktor mobilitási megoldást jelenthet a regeneratív mezőgazdaság számára. A Kibb névre keresztelt jármű ugyanis egy olyan, fizikailag és kémiailag nem zavaró gép, amely egész nap segítheti a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy az üvegházakban - olvasható a Future Farming oldalán. A traktorra számos tárolóállvány, kosár, lekötő heveder, vontatott és egyéb eszköz felszerelhető. A szakember még néhány speciális eszközt is tervezett, például egy olyan ültetőfelszerelést, amely képes arra, hogy működés közben a lehető legkevésbé bolygassa a talajt.

Maga a jármű egy elektromos, autonóm traktor, amely finoman mozog a gazdaságban sofőrrel vagy anélkül. A CAKE a jármű autonóm rendszeréhez használt technológiáról nem közölt részleteket, azt azonban elárulták, hogy Fanny Jonsson a projekthez a környezeti értékekben és a környezet iránti tiszteletben találta meg az inspirációt. A Kibb szó egyébként a svéd Gotland sziget Gutniska dialektusában azt jelenti, hogy ökör, és egyszerre szimbolizálja a jármű erejét és a természet szelídségét.

A tervezés során fontos szempont volt a moduláris felépítés: az alkatrészek könnyen cserélhetők, így a végfelhasználó számára mindig naprakész termék biztosítható. Azzal pedig, hogy a robottraktorral rendelkezők számára is lehetővé válik az alkatrészek cseréje és a termék frissítése, az élettartam az iparág jelenlegi elavulási ciklusain túl is meghosszabbodik.

Az egyszerű kialakítás a járműhöz szükséges lényegét ragadja meg. Ahogy a CAKE közleményében közölte,

a járművet úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb hatást keltse, de mégis a felhasználó számára biztosítsa a szükséges teljesítményt és képességeket. Finoman és magabiztosan mozog a gazdaságban, tiszteletben tartva a talajt és a környezetét.

A Kibb megalkotása során az is elsődleges szempont volt, hogy azokat az anyagokat kell hasznosítani, ami megtalálható az országban. Gumiabroncsai a Skandináviában elterjedt pitypangból származó gumiból készülnek: a pitypangnak ugyanis van olyan fajtája, amely gyökerében gumit tartalmaz. A járműhöz használt műanyagok a Svédországban helyben termesztett lenmagból készülnek. A traktor vázához és egyéb fontos részeihez alumíniumot fognak használni. Az alumínium mint anyag fenntartható választás, mivel több életcikluson keresztül újrahasznosítható, anyagromlás nélkül. A traktor gyártása egyelőre még nem kezdődött meg.

(A cikkben található képek forrás: News Sudden)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?