Egyre több cég lépi ezt meg: így cserélik le az élelmiszerek csomagolását

Egyre több cég lépi ezt meg: így cserélik le az élelmiszerek csomagolását

agrarszektor.hu
Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem csak nagyvállalatok kapnak szerepet, hanem mindenki, aki alumínium dobozos italt választ az üzletek polcairól.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tény, hogy a világon túlkínálat és túlfogyasztás van egyszerre, és ez alól nem jelentenek kivételt az üdítőitalok, jegeskávék, energiaitalok, alkoholos italok termékcsoportjai sem. Azonban fogyasztóként ma már nem csak azt dönthetjük el, hogy mit választunk, mikor, melyik márkát és melyik italt vesszük le a polcról, hanem azt is, hogy miből isszuk azt - mert van jó és jobb döntés is.

Az alumínium, a ma ismert csomagolóanyagok közül újrahasznosíthatósága miatt kiemelkedő

Az alumínium, az egyik legértékesebb nyersanyag, amely egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban és a kiskereskedelmi piacokon is. Nem véletlenül, hiszen végtelenszer és energiatakarékosan újrahasznosítható úgy, hogy nem veszít tulajdonságaiból. Ennek köszönhetően, olyan nyersanyag van az emberek birtokában, ami nagyon sok termék esetén felválthatja például az egyszer használatos műanyag csomagolást. Az Országos Hulladékgazdálkodási tervben szerepelt, hogy az Európai Unióban a tengerparti hulladékszámlálás alapján a tengeri hulladék 80-85%-a műanyag, ebből az egyszer használatos műanyag tételek aránya 50%-os volt. A műanyagmentesítésre való törekvésre már az Európai Unió is megfogalmazta irányelveit - ez a Műanyag Stratégia, SUP (EU) 904/2019 irányelv - és pozitív tendencia mutatkozik a megvalósításra a vállalatok részéről is. A legnagyobb italgyártó vállalatok is egyre inkább a 100%-ban újrahasznosítható alumínium dobozokat részesítik előnyben, kiváltva ezzel a PET palackok használatát. A folyamatnak azonban egy fontos szegmense a fogyasztói magatartás- és szemléletváltozás is: annak érdekében, hogy a ma forgalomban lévő alumínium 100%-ban a körforgásban maradjon, szükség van a tudatos fogyasztókra és arra, hogy felhasználás után ne a háztartási hulladék közé dobják az aludobozokat.

Egy aludobozzal 3 órát adhatunk egy laptopnak!

Az alumínium dobozok újrahasznosítása segít mérsékelni a lakosság által megtermelt hulladék mennyiséget és a környezeti terhelést, illetve javítja a nyersanyagok hatékony felhasználását is, amely hozzájárul a költségek csökkentéséhez. Az újrahasznosított alumínium dobozok előállítása kevesebb erőforrás-felhasználással jár: ismételt előállításuk 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint egy új doboz létrehozása. Ez azt jelenti, ha a fogyasztás után a megfelelő gyűjtőkonténerbe juttatjuk vissza az aludobozt, akár egyetlen egy darab újrafeldolgozásával egy laptop 3 órányi működéséhez szükséges energiát spórolhatunk meg. Ez pedig végső soron visszafogja az ipar által kibocsátott széndioxid mennyiségét, ami hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Csak 3% a csomagolás!

Van még egy érv, ami miatt érdemes az alumínium mellett voksolni: az alumíniumból készült italosdobozok könnyűek, ami a gazdaságos és fenntartható szállítást is támogatja. Egy átlagos teherautó lényegesen több italt tud szállítani aludobozban, mint például műanyag palackban, ami alacsonyabb üzemanyagköltséget és kevesebb károsanyag-kibocsátást is jelent.

Vida Péter, a Minden Doboz Visszajár magyarországi képviselője, a Returpack Kft. operatív vezetője elmondta, hogy a kidobásra ítélt hulladékok legnagyobb része újra felhasználható lenne. Az alumínium is értékes hulladékként van jelen a háztartásokban, amelynek újrahasznosításával rengeteg energiát spórolhatnak meg az emberek, ezzel támogathatják a fenntarthatóbb ipart és kereskedelmet, ezáltal a környezetet is kímélik.

A világon 20 országban van jelen kezdeményezésünk és szeretnénk mindenkiben - a vállalati szereplőkben és a lakosság köreiben - tudatosítani: felelősek vagyunk a megtermelt hulladékok sorsáért, az aludobozok külön gyűjtésével és visszaváltásával segíthetjük a fenntartható körforgást. A Minden Doboz Visszajár is csatlakozik az Every Can Counts idei, International Recycling Tour 2023 nevű programjához, amely a Környezetvédelmi világnapon, 2023. június 5-én - 20 tagországában - erre a felelősségre hívja fel a figyelmet

- hangsúlyozta Vida Péter.

Dobd és legyen jobb!

Magyarországon jelenleg 200 Minden Doboz Visszajár gyűjtőautomatába lehet elhelyezni az üres alumíniumdobozokat. A kihelyezett automaták előnye, hogy az itt összegyűjtött dobozok nem keverednek más hulladékkal, ezért válogatás nélkül, időt megtakarítva azonnal bekerülhetnek az újrahasznosítás folyamatába. Akár gyűrve is bedobhatóak az üres dobozok, és az értük járó összeg levásárolható a kijelölt nagyobb hiper-, és szupermarketekben. Az automaták listája az alábbi oldalon található.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32