Magyarországra is betörnek a német gyártó legújabb gépei: képeken az óriási masinák

Magyarországra is betörnek a német gyártó legújabb gépei: képeken az óriási masinák

Több nagy bejelentést tett a CLAAS a Németországban megrendezett nemzetközi sajtóeseményén. A nagy mezőgazdasági gép- és eszközgyártó a rendezvényen - egyebek mellett - új kerekes és teleszkópos rakodókat, valamint egy új bálázógépet, vágóasztalt, a precíziós gazdálkodást elősegítő kijelzőt és kamerarendszert mutatott be. A rendezvénnyel kapcsolatban Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója elmondta, hogy volt már rá példa, hogy egy cég egy sajtóeseményen egyszerre több újdonságot jelentsen be, de a most bemutatott 9 termék, eszköz vagy megoldás még neki is rekord volt. A szakember egyúttal jelezte, hogy reményei szerint 2023-tól ezen újdonságok mindegyike kapható lesz Magyarországon is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összességében 9 új eszközt, gépet vagy technológiai megoldást jelentett be a CLAAS a németországi Kiel közelében található Gut Helmstorf településen megrendezett nemzetközi sajtóeseményén. Ezek között helyet kaptak új kerekes rakodók és teleszkópos rakodók, bálázók, egy új kombájn, teleszkópos karok nélküli függesztett kaszák, de találhattunk itt a precíziós gazdálkodást megkönnyítő új terminált, a kezelői kényelmet növelő újításokat a vágóasztaloknál, valamint jelentős fejlesztést kapott a gyártó három évvel ezelőtt bevezetett kombájnsorozata is. A szántóföldi bemutatóval egybekötött esemény legérdekesebb és legfontosabb bejelentése talán a csőtörő adapterbe integrált kompakt tarlózúzó volt, amely a kukorica betakarítása során elvégzi a szárzúzás munkáját is, garantálva ezzel a kukoricamoly elleni harc nagyobb hatékonyságát és eredményességét. A CLAAS emellett több olyan megoldást is bemutatott, amelyek mind a gépek kezelőinek hatékonyságát és kényelmét hivatottak szolgálni.

Profilból a legnagyobb
A legnagyobb bálázó

Az utolsó ilyen bemutatóra és sajtóeseményre három éve, 2019-ben került sor. Azóta a koronavírus és a lezárások miatt nem volt mód ennyi embert megmozgató, ilyen nagy szabású bemutató eseményt rendezni - hangzott el 2022. augusztus 10-én, a CLAAS nemzetközi sajtóeseményén, ahol számos új terméket, szolgáltatást vagy megoldást mutattak be. Ahogy Jan-Hendrik Mohr, az cég igazgatótanácsának gabonabetakarítási üzletági vezetője értékelő beszédében elmondta, az elmúlt évek rendkívüli válságok és komoly nehézségek elé állították a mezőgazdaságot és a mezőgazdasági gépgyártást, ám mindezek ellenére a fejlesztésekkel nem lehet leállni. Hasonlóképpen vélekedett Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója is, aki kérdésünkre rámutatott, hogy a bejelentések terén igen erős volt az idei rendezvény, ami rekordnak is tekinthető. A szakember szerint a bemutatott és beharangozott fejlesztésekből az látható, hogy a CLAAS-nál folyamatosan fejlesztenek, és előrefelé próbálnak menekülni ebből a jelenlegi helyzetből.

Bevetésre készen
Nincs megállás

Umenhoffer Péter beszélt arról is, hogy szerinte a legfontosabb bejelentés a csőtörő adapterbe integrált szárzúzó-fej volt, amely komoly hozzáadott értéket jelent a kukoricatermesztés számára. A LEXION kombájncsaládot érintő újítások kapcsán a szakember kifejtette, hogy nemcsak az új modell beharangozása volt említésre méltó, hanem az is, hogy a szériához tartozó gépek számos technológiai fejlesztést (új vezetőfülke, fejlesztett érintőképernyős terminál) kaptak. De ugyancsak jó példaként hozhatóak fel a DISCO sorozat új fűkaszái, amelyek a vektoros összecsukási rendszernek köszönhetően az eszközök biztonságosan és természetesen legálisan mozgatható közúton, még szűk átjárók esetén is. Ezek a felszerelések ráadásul már a könnyebb 150 lóerős traktorokkal is tökéletesen kompatibilisek. Amint azt a gyártó egyik munkatársától megtudtuk, az új fűkasza-rendszer 2,2-2,3 tonnát nyom mindössze, és rendkívül könnyen fel- és leszerelhető a traktorokra.

Dolgozik az új fűkasza
Itt pedig pihen

A gyártó a közepes méretű TORION sorozatot is megújította. A közepes méretű kerekes rakodók portfóliója három új modellel bővült, illetve a meglevő modellek is számos hatékonyságnövelő és kényelmi fejlesztést is kaptak. Ugyanez elmondható a SCORPION teleszkópos rakodógépekről, amelyek szintén jelentős mértékben megújulnak jövőre. A továbbfejlesztett kezelői kényelem mellett a kisebb modelleket nagyobb teljesítményű motorokkal szerelték fel, valamint új légkondicionálóval a fülkében és ergonomikus kormányoszlop irányjelző-visszaállítással.

Készen bármire
Önmagukat komolyan vevő gépek

Umenhoffer Péter szerint látható az is, hogy a gyártó a növénytermesztés minden szegmensben arra törekszik, hogy csökkentse a környezetterhelést, a talajtaposást és a fogyasztást. A cél pedig az, hogy minél egyszerűbben, minél hatékonyabban kezelhető gépek álljanak a gazdák rendelkezésére, amelyek egyre inkább kímélik a környezetet. Az AXIÁL Kft. marketingigazgatója az Agrárszektornak azt is elmondta, hogy a bejelentések értelmében ezek a modellek 2023-tól egész Európában, így Magyarországon is elérhetőek lesznek.

(A cikkben szereplő képeket Szedlák Levente készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?