Itt a KITE legújabb dobása: komoly fejlesztést jelentett be a gépes cég

Itt a KITE legújabb dobása: komoly fejlesztést jelentett be a gépes cég

agrarszektor.hu
Bár sokat beszélünk az innovációról, nem szabad elfelejteni, hogy az innováció csak akkor életképes, ha van egy olyan közeg, ami befogadja azt - mondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. Az idén 50. születésnapját ünneplő vállalat a fenntarthatóság és az innováció jegyében precíziós öntözési szaktanácsadással bővítette a 2020-ban elindított Precíziós Gazdálkodási Rendszerét. Az eseményen a Debreceni Egyetem elismerő oklevelet és az egyetem díszérmét adományozta a KITE Zrt.-nek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sajtótájékoztató egy sajtóbejárással kezdődött, amelynek során a KITE Zrt. osztályvezetői az AgrárgépShow pavilonjában kiállított gépek és berendezések bemutatásával demonstrálták, hogy az évtizedek során hogyan fejlődtek az egyes szolgáltatások és az ezekhez szükséges eszközök, mint például a szaktanácsadás, a szerviz vagy éppen az öntözési rendszerek, illetve hogy az egyes mezőgazdasági gépekben milyen precíziós megoldások rejlenek. A szakemberek példákkal illusztrálták, a technológia fejlődésével hogyan váltak egyre inkább fenntarthatóvá az egyes szolgáltatások és feladatok. Bemutatták a partnereik régebbi, ikonikus és új gépeit, így például egy válogatást a John Deere traktoraiból, de a Pellenc és a Sabo gépei mellett egy klasszikus RÁBA-Steiger traktor is helyet kapott.

A tényleges sajtótájékoztató Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy 50 éve a vállalatot 4 alapelv, a stabilitás, a megbízhatóság, az innovativitás és a fenntarthatóság köré építették. Az innováció azonban csak akkor életképes, ha van egy olyan közeg, ami befogadja azt. Ilyen például a Debreceni Egyetem, amely nemcsak a kutatás-fejlesztésben, de az oktatásban is partnere a vállalkozásnak. Szabó Levente kiemelte, hogy a KITE Zrt. nemcsak Magyarország legnagyobb agrárvállalkozása, hanem az egyetlen olyan termelési rendszer, ami változatlan alapelvekkel, az innovációt a zászlójára tűzve működik.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy a cégnél 40 éve kezdődött el az öntözésfejlesztés és az öntözési tanácsadás, akkor 56690 hektár öntözését lehetett beindítani. Azóta eltelt 30-35 év, és nagyjából még mindig ugyanott tart az ország. A szakember beszélt arról is, hogy az öntözés nem egyszerű vízpótlás, hanem egy olyan komplex feladat, ami, ha bekerül a rendszerbe, az más elemekre, így a növénytermesztésre és a betakarításra is hatással lesz. Hadászi László a 2020-ban bejelentett Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) kapcsán elmondta, hogy még abban az évben részt vettek egy KFI pályázaton is, amelynek a célja az volt, hogy precíz öntözési szaktanácsadást dolgozzanak ki talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és ezt beintegrálják a PGR rendszerbe. Ez pedig mostanra meg is valósult.

A szakember az öntözési szaktanácsadás múltja és jelene kapcsán elmondta, hogy már 30-35 évvel ezelőtt is lehetett méréseket végezni, havi 2-3 alkalommal meg is csinálták, most azonban a technológia lehetővé teszi a 10 percenkénti méréseket, ami egyrészt nagyon megkönnyíti a dolgokat, másrészt rengeteg adatot generál, amivel kezdeni kell valamit. Hadászi László szerint éppen ezért a precíziós öntözés megvalósítása során az egyik legfontosabb lépés a meteorológiaiállomás-hálózat kiépítése volt. A vállalatnak jelenleg 709 ilyen állomása van, saját fejlesztésű szenzorokkal, de 2023 nyarának végére ez a szám el fogja érni az ezret is. Ebből 850 saját állomás lesz, 130-150 pedig az Országos Meteorológiai Szolgálaté. Ezekkel viszont már a közösségi adatszolgáltatás is megvalósítható, vagyis a meteorológiai adatok immáron nem csak a gazdák részére válnak elérhetővé, hanem mindenki számára. Ez egy ingyenes, bárki számára elérhető térkép lesz. A fejlesztés része még az öntözési döntéstámogatáshoz nyújtott IT-szolgáltatás is, amelynek része a talajnedvesség értékelése, 4-5 napos előrejelzés arról, hogy várható-e eső, és ha igen, milyen mértékű. Hadászi László elmondta, hogy az új fejlesztés része a precíziós adatgyűjtés, menedzsment zónánként végzett mérésekkel, valamint a döntéstámogatáshoz előírástérkép készítésével, amely figyelembe veszi a változó talajnedvességi viszonyokat is az öntözés mértékének meghatározásakor. A szakember elmondta, hogy a rendszerben a hajtatott zöldségek, a szabadföldi termesztésű zöldségek, az állókultúrák és a szántóföldi növények egyaránt öntözhetőek, de valamennyi öntözési módot és öntözőgép típust is támogatja.

(A cikkben szereplő képeket Szedlák Levente készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?