Itt a KITE legújabb dobása: komoly fejlesztést jelentett be a gépes cég

agrarszektor.hu
Bár sokat beszélünk az innovációról, nem szabad elfelejteni, hogy az innováció csak akkor életképes, ha van egy olyan közeg, ami befogadja azt - mondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. Az idén 50. születésnapját ünneplő vállalat a fenntarthatóság és az innováció jegyében precíziós öntözési szaktanácsadással bővítette a 2020-ban elindított Precíziós Gazdálkodási Rendszerét. Az eseményen a Debreceni Egyetem elismerő oklevelet és az egyetem díszérmét adományozta a KITE Zrt.-nek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A sajtótájékoztató egy sajtóbejárással kezdődött, amelynek során a KITE Zrt. osztályvezetői az AgrárgépShow pavilonjában kiállított gépek és berendezések bemutatásával demonstrálták, hogy az évtizedek során hogyan fejlődtek az egyes szolgáltatások és az ezekhez szükséges eszközök, mint például a szaktanácsadás, a szerviz vagy éppen az öntözési rendszerek, illetve hogy az egyes mezőgazdasági gépekben milyen precíziós megoldások rejlenek. A szakemberek példákkal illusztrálták, a technológia fejlődésével hogyan váltak egyre inkább fenntarthatóvá az egyes szolgáltatások és feladatok. Bemutatták a partnereik régebbi, ikonikus és új gépeit, így például egy válogatást a John Deere traktoraiból, de a Pellenc és a Sabo gépei mellett egy klasszikus RÁBA-Steiger traktor is helyet kapott.

A tényleges sajtótájékoztató Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy 50 éve a vállalatot 4 alapelv, a stabilitás, a megbízhatóság, az innovativitás és a fenntarthatóság köré építették. Az innováció azonban csak akkor életképes, ha van egy olyan közeg, ami befogadja azt. Ilyen például a Debreceni Egyetem, amely nemcsak a kutatás-fejlesztésben, de az oktatásban is partnere a vállalkozásnak. Szabó Levente kiemelte, hogy a KITE Zrt. nemcsak Magyarország legnagyobb agrárvállalkozása, hanem az egyetlen olyan termelési rendszer, ami változatlan alapelvekkel, az innovációt a zászlójára tűzve működik.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy a cégnél 40 éve kezdődött el az öntözésfejlesztés és az öntözési tanácsadás, akkor 56690 hektár öntözését lehetett beindítani. Azóta eltelt 30-35 év, és nagyjából még mindig ugyanott tart az ország. A szakember beszélt arról is, hogy az öntözés nem egyszerű vízpótlás, hanem egy olyan komplex feladat, ami, ha bekerül a rendszerbe, az más elemekre, így a növénytermesztésre és a betakarításra is hatással lesz. Hadászi László a 2020-ban bejelentett Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) kapcsán elmondta, hogy még abban az évben részt vettek egy KFI pályázaton is, amelynek a célja az volt, hogy precíz öntözési szaktanácsadást dolgozzanak ki talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és ezt beintegrálják a PGR rendszerbe. Ez pedig mostanra meg is valósult.

A szakember az öntözési szaktanácsadás múltja és jelene kapcsán elmondta, hogy már 30-35 évvel ezelőtt is lehetett méréseket végezni, havi 2-3 alkalommal meg is csinálták, most azonban a technológia lehetővé teszi a 10 percenkénti méréseket, ami egyrészt nagyon megkönnyíti a dolgokat, másrészt rengeteg adatot generál, amivel kezdeni kell valamit. Hadászi László szerint éppen ezért a precíziós öntözés megvalósítása során az egyik legfontosabb lépés a meteorológiaiállomás-hálózat kiépítése volt. A vállalatnak jelenleg 709 ilyen állomása van, saját fejlesztésű szenzorokkal, de 2023 nyarának végére ez a szám el fogja érni az ezret is. Ebből 850 saját állomás lesz, 130-150 pedig az Országos Meteorológiai Szolgálaté. Ezekkel viszont már a közösségi adatszolgáltatás is megvalósítható, vagyis a meteorológiai adatok immáron nem csak a gazdák részére válnak elérhetővé, hanem mindenki számára. Ez egy ingyenes, bárki számára elérhető térkép lesz. A fejlesztés része még az öntözési döntéstámogatáshoz nyújtott IT-szolgáltatás is, amelynek része a talajnedvesség értékelése, 4-5 napos előrejelzés arról, hogy várható-e eső, és ha igen, milyen mértékű. Hadászi László elmondta, hogy az új fejlesztés része a precíziós adatgyűjtés, menedzsment zónánként végzett mérésekkel, valamint a döntéstámogatáshoz előírástérkép készítésével, amely figyelembe veszi a változó talajnedvességi viszonyokat is az öntözés mértékének meghatározásakor. A szakember elmondta, hogy a rendszerben a hajtatott zöldségek, a szabadföldi termesztésű zöldségek, az állókultúrák és a szántóföldi növények egyaránt öntözhetőek, de valamennyi öntözési módot és öntözőgép típust is támogatja.

(A cikkben szereplő képeket Szedlák Levente készítette.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?