A talajnak jó, a gazdának még jobb egy Pöttinger Terrasem vetőgép

A talajnak jó, a gazdának még jobb egy Pöttinger Terrasem vetőgép (x)

agrarszektor.hu
Nem véletlenül kedveznek a mezőgazdasági támogatások is az olyan újgenerációs mulcsvetőgépek beszerzésének, mint a Pöttinger Terrasem. A kísérleti eredmények ugyanis tökéletesen egybevágnak az olyan gazdálkodók tapasztalataival, mint Tóth János, aki szerint egy ilyen vetőgéppel a talajban fellelhető nedvességet a magok körülményektől függetlenül képesek kihasználni. A szériából egy 4700 literes magtartállyal szerelt 6 méteres munkaszélességre képes óriást tettek próbára Szalkszentmártonban az idei év repce- és gabonavetéseihez. A tapasztalatokról kérdeztünk.

Jobb technológiával szerelt munkagépek nélkül a gazda nem tud dacolni az elemekkel

Pöttinger Terrasem mulcsvetőgéppel a magoknak szárazabb földben is van esélye. Amennyiben a Bács-Kiskun megyében 150 hektár saját föld mellett kiterjedt bérmunkákat is folytató Tóth Jánost kérdezzük, a gazdálkodó szerint az előnyök tekintetében ez kívánkozik a sor elejére. Az újgenerációs mulcsvetőgépek ugyanis intenzív és több műveletet ötvöző talajelőkészítésre is képesek, amire a nedvesség megőrzése végett hátrahagyott jelentős növényi szármaradvány miatt vagy a most már rendszeres szárazság okán szükség is lehet.

1995 óta megfontoltan, lépésenként építkezünk. Átlagosan 13 aranykoronás földeken gazdálkodunk, ősszel repce, őszi árpa és nagyobb mennyiségben búza került a földekbe, azt még meglátjuk tavasszal, hogy a kapások milyen arányban kerülnek a vetésstruktúrába. Traktorok terén folyamatosan léptünk előre, 80-100 LE-vel indultunk, aztán jött az első 165 LE-s gép, ehelyett érkezett egy 230 LE-s traktor, most pedig folyamatban van egy New Holland T7.315 Heavy Duty traktor beszerzése is” – meséli Tóth János.

A megfontoltság természetesen nem csak a megbízható New Holland traktorokra terjed ki. Szükség van a munkagépekre is, amelyeknek két elvárást kell teljesíteniük: legyen meg bennük a területteljesítmény a bérmunkák elvégzéséhez is, plusz a tudás, amivel képesek ellensúlyozni az extrém időjárás kihívásait is. Az új Pöttinger Terrasem V6000D az első szezon tapasztalatai alapján mindkét célt hiánytalanul teljesíti.

Az új Pöttinger mulcsvetőgépünk szinte még olyan friss, hogy a festéknek illata van, de amint lehetett, munkára fogtuk. A beüzemelés után repcét, majd árpát és búzát is vetettünk vele. Az már látszik, hogy tudásban azt nyújtja, amit reméltünk.”

Miben nyújt többet a Tóth Jánosék Pöttinger Terrasem V 6000-rese az elődöknél?

A nedvesség megőrzéséhez ezáltal a porosodással járó talajállapot-romlás megelőzéséhez a mulcsozással nagy mennyiségű növényi szármaradványt hagyunk a talajban, majd ezt a lehető legkevesebb menetben bevetjük és lezárjuk. A munka jellegéből fakadóan a jó mulcsvetőgép gyors, nagy szélességű és erőteljes munkavégzésre képes még mostoha körülmények között is.

Forró Péter, a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. munkagép termékmenedzsere szerint a Pöttinger Terrasem munkagépeken érződik, hogy a feladatra tervezték őket.

A Tóth Jánoséknál dolgozó Pöttinger Terrasem V6000D azt tudja, amire az idő- és költséghatékony vetéshez szükség van, az erőgép felesleges leterhelése nélkül gyorsan megbirkózik a kedvezőtlen talajviszonyokkal, a magokat mégis kiváló pontossággal, a kívánt mennyiségben helyezi le a tervezett mélységbe. Amennyiben valaki vízmegőrző műveléstechnológiában gondolkozik, ez az ideális munkaeszköz, ugyanis a vetéssel egy menetben megvalósított talajmunka garantálja, hogy minden csepp nedvességet a keléshez tudjanak felhasználni a magok. A talajmunkát végző rövid tárcsasor után a géppel egy menetben a talaj megkapja a lezárást is, a magok ezután kerülnek lehelyezésre. A vetőgép kérhető akár 4700 literes magtartállyal is a külön műtrágya-granulátum vagy talajfertőtlenítő szer kijuttatására is alkalmas másik tartály mellett, így minimalizálhatóak a tankolással megugró költségek is a vetésnél.”

 

A Pöttinger Terrasem V6000D az előd C6-os mulcsvetőgép továbbfejlesztett változata. A munkagép megtartotta a korábbi kivitel előnyeit, de számos újdonsággal egészítették azt ki:

  1. A hagyományos rövidtárcsasort V elrendezésűvé formálta át a Pöttinger, ami szintlépés az iránytartásban: a vetőgép még rézsűs földeken is pontosan követi majd traktorunkat.

  2. A tömörítő kerekek terén 90 cm-es átmérőjű, AS profilú gumikkal szerelték fel a mulcsvetőgépet. Ezek 15 cm-es eltolásokkal találhatóak a vázon, így egy esetleges javítás, szerelés estén is könnyen hozzáférhetőek. A széles gumikkal a földeken jobb a stabilitás, de az összecsukható vázszerkezetnek hála ez közúton sem jelent hátrányt a tulajdonosoknak.

  3. A vetőegység szintén megújult a Pöttinger Terrasem gépeknél. A vetésmélység-állításban a kézi, racsnis csavarok korszaka a múlté, a centiméteres pontosságú vetést most már a kabin kényelméből a munkagép vagy a traktor érintőkijelzője segítségével állíthatjuk be.

  4. Kiemelkedő 120 kg-os csoroszlyanyomással képesek futni az új Pöttinger vetőgépek. Ezzel kevésbé előkészített vagy szárazsággal sújtott, keményebb talajokon is képes jó minőségben vetni a munkagép.

  5. Vadonatúj, teljesen elektromos meghajtású és vezérlésű magadagoló rendszert kaptak a V 6000-res mulcsvetőgépek. Amennyiben hektáronként eltérő mennyiségben szeretnénk a magokat a talajba juttatni, akkor ezzel a vetőgéppel mindez fogaskerekek állítása vagy szíjak kicserélése nélkül is könnyedén megoldható a vetőgép monitorjával. A V 6000 Pöttinger Terrasem ráadásul nemcsak növelni képes a magadagoló fordulatszámát, hanem csökkenteni is, ami plusz az elődökhöz képest.

  6. A vetőgépekről lekerültek a vetőmagtartályok utólagos 1000 literes magasításához alkalmazható elemek.

  7. Új helyre, zárt térbe került a vetőgép szívó ventilátora. A magtartályba épített megoldással a vetőgépnél minimálisra csökkent a porkopás kockázata, ami növeli a munkagép élettartamát.

A megtartott erősségek közé kívánkozik az IDS magelosztófej, aminél minden sorhoz tartozó csövet egy sorelzáró fejjel szerelnek fel. Ez különösen a Tóth Jánosékhoz hasonlóan bérmunkákkal is foglalkozó vállalkozóknak előnyös, a vetőgéppel ugyanis így a hátrahagyott művelőnyomot a gazda saját gépparkjához tudjuk egyedileg igazítani” – emeli ki Forró Péter. „A gépen ugyanúgy megtalálható maradt a soronkénti vetésellenőrző egység is, így bármilyen vetés során fellépő problémáról, dugulásról pillanatokon belül értesülni fogunk. A Tegosem 500-as kiegészítő tartály számtalan extra lehetőséget is biztosít a gazdáknak: műtrágyát, talajfertőtlenítő szereket, második vetőmagot teljesen szabadon juttathatnak ki a segítségével. Ehhez csak a megfelelő irányba kell állítani a gyári terelőlapokat. A nagyobb Terrasem modelleknél a kijuttatható anyagok száma 3-ra növelhető, a szabadság ott is teljes a munka során.”

New Holland traktor Pöttinger vetőgéppel: a precíziós gazdálkodás ösztönösen kézre áll

Az új mulcsvetőgéppel Tóth János fia, Bence is vetett már az első szezon során, a tapasztalatok alapján nemcsak a munka minőségét, de a Pöttinger vetőgép egyszerű kezelhetőségét is dicsérte.

Robbanásszerű kelést láthattunk a vetés után. Mint minden újgenerációs vetőgépnél, ennél is akadtak beállítási nehézségek, de meg tudtuk oldani. A vetőgép ISOBUS csatlakozással a traktor saját monitorján keresztül kommunikál. Egyértelmű piktorgramok, a könyvben egyértelmű leírások tartoznak hozzá, ezek segítségével szinte 100%-osan mindent be lehet azonosítani, és egyértelműen lehet üzemeltetni ezt a vetőgépet a precíziós gazdálkodáshoz. Mindezt annak fényében mondom, hogy ez az év volt az első, amikor ekkora gabonavetőgéppel vetettem” – meséli Tóth Bence.

Forró Péter az AGROTEC Magyarország Kft. részéről az elhangzottakat csak annyival egészíti ki, hogy hála a cég stabil hátterének, gyári összeköttetéseinek, a gazdák tőlük nemcsak munkagépeket tudnak vásárolni, de kiszámítható munkaórákat is. „Bármilyen probléma merül fel, maximális rugalmassággal, gyorsan megoldjuk a partnereknek, az AGROTEC Magyarország Kft.-vel biztosak lehetnek, gépeiket üzemben tudják majd tartani, körülményektől függetlenül!”

Vízmegőrzéshez is ideális nagy teljesítményű precíziós vetőgépet keres? Válassz a megbízható Pöttinger vetőgépeket a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu/kapcsolat!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58