Zseniális: ez teljesen átalakíthatja a magyar mezőgazdaságot

Zseniális: ez teljesen átalakíthatja a magyar mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Sikeresen megvalósult a 2020-2.1.1-ED-2021-00152 azonosítószámú, „Fejlett önvezető és dróntechnológia a mezőgazdaságban” című projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában a Széchenyi István Egyetem vezetésével. A cél egy kísérleti rendszer létrehozása volt a hazai mezőgazdaság, azon belül is a kertészeti ágazat hatékonyságának növelése érdekében, fejlett technológiák alkalmazásával és integrációjával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A projektnek köszönhetően jelentős eredmények születtek. A kísérleti rendszer bizonyította, hogy az autonóm drónok és traktorok, valamint a precíziós mezőgazdasági technológiák nagymértékben növelhetik a mezőgazdasági termelés eredményességét. Az alkalmazott felhőszolgáltatások lehetővé tették a valós idejű adatgyűjtést és -elemzést, ami tovább növelte a precizitást és a termelés biztonságát.

Az „entitás trackelés” technológiájának köszönhetően az ültetvények pontos monitorozása és a kártevők elleni védekezés hatékonysága is jelentősen javult. A projekt végére az autonóm járművek és drónok alkalmazása nemcsak a munkaerő-szükségletet csökkentette, hanem növelte a termelés hatékonyságát és biztonságát is. A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek - például a fagykár és a jégverés - mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

A modern technológiák bevezetése lehetővé tette a precíziós műveletek - a permetezés, a fűnyírás, a gyomirtás és a metszés - támogatását. A projekt eredményei hozzájárulnak a hazai agrárium technológiai szintjének növeléséhez, valamint a gazdálkodók versenyképességének erősítéséhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?