2021. július 23. péntek Lenke

Hírek - Gépek

A Darányi Ignác Terv pályázataival is segítjük a vörösiszappal sújtott térség agrárvállalkozásait!

A kormány a helyreállítás befejezését követően sem hagyja magára a katasztrófa sújtotta településeket - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a helyreállított területek bejárását követő sajtótájékoztatón Devecseren - írja a VM sajtóirodája.
 
 

Visszatért az élet a térségbe, az összes területet megtisztították, az új házak felépültek, fejlődnek a katasztrófa után telepített energianövények is. Az október 4-i gátszakadást követően a vidékfejlesztési tárca haladéktalanul megkezdte a mezőgazdasági károk felmérését és a kármentesítést.

A minisztérium saját forrásainak átcsoportosításával 350 millió forintot biztosított a katasztrófával sújtott vállalkozások jövedelempótló támogatására. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a vörösiszapot, a kármentesítés 800 hektáron zajlott. A munkagépekkel több mint 800 ezer köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze,és szállítottak vissza a timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. A külterületi mentesítés kiegészült a folyóvizek kotrásával, a Devecseri Kastélykert helyreállításával, a kolontári halastó tisztításával, a házikertek feltöltésével és a szennyezett fák törzsének megtisztításával.

Mára minden munkálat befejeződött, az élővilág regenerálódott, ezt a területről vett mintegy 20 ezer talaj- és vízminta is igazolja-mondta Szabó Csaba miniszteri biztos a kármentesített területek sajtóbejárását követően. Hozzátette, hogy az előzetesen tervezettnél kisebb összegbe, mintegy 16 milliárd forintba került a külterületi mentesítés. Csúcsidőszakban 250 teherautó mozgott, ötven markoló volt a területen, és 14 helyszínen dolgoztak folyamatosan a szakemberek.

Fazekas Sándor biztató kezdeményezésnek nevezte a Devecser határában létesült tizenöt hektáros energiaültetvényt. Felhívta a figyelmet, hogy a korszerű bioenergia előállításához magyar növényfajták állnak rendelkezésre. Állami földterületek biztosításával a minisztérium támogatja a térségben induló Start munkaprogramot. A Darányi Ignác Terv pályázati forrásaival a tárca segíti a helyi termékeket értékesítő piacok kialakítását, a vállalkozások betelepülését.

Kérdésre válaszolva a miniszter tájékoztatott, hogy legalább egy éve egyeztet a tárca a katasztrófa sújtotta agrárvállalkozások kárenyhítéséről az Európai Unióval, de az újabb feltételek miatt késik a döntés. Reményei szerint néhány hónapon belül befejeződnek az egyeztetések és utána egyértelmű határozat születik az ügyben. A tárgyalások lebonyolításával Szabó Csaba miniszteri biztost, Glattfelder Bélát, a Fidesz Európa Parlamenti képviselőjét és Ékes Józsefet, a térség parlamenti képviselőjét kérte fel.

Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be mintegy 1,2 milliárd forintnyi kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra - mondta Szabó Csaba miniszteri biztos. Közölte: legalább háromszor előfordult, hogy az unió bizottsága a hatvan napos határidő 58. napján még három kérdést tett fel az ügyben.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: megoldást kell találni az ajkai timföldgyár tározóinak kiporzására, a zöldhatóság intézkedési tervet dolgoz ki ennek érdekében. Hozzátette: a kiporzás a technológia váltás következménye, és a gyártól a tározóig tartó útvonalakat is érinti.

Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kifejtette: a hatóságok a jövő héten egyeztetnek a MAL Zrt. képviselőivel a gátak megerősítésének ütemtervéről és a kazetták rekultivációs tervének előkészítéséről. A tározók működését engedélyező Veszprémi Bányakapitányság minden munkálatot leállíttatott az ajkai timföldgyár területén.

A porszennyezést a zöldhatóság folyamatosan méri, a vizsgálatok szerint Devecser, Kolontár, és Somlóvásárhely területén nem történt határérték-túllépés - tájékoztatott Zay Andrea. Miniszteri utasításra a jövő héten a zöldhatóság állandó mérőállomást létesít a szélirányba eső területen.


(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu